Soyma kaplama ve buğday sapı kullanılarak sürdürülebilir yapı malzemesi üretimi
Production of sustainable building materials using wood veneer and wheat stalk
  1. Tez No: 851537
  2. Yazar: FATMA BOZKURT YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MENGELOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday sapı, kontrplak, yonga levha, sandviç panel, mekanik ve fiziksel özellikler
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
“Sürdürülebilirlik”ilkesi, kaynakların akılcı yaklaşımlarla kullanılmasını ve toplumların çevreye zarar vermeden refaha kavuşacak ekonomik büyüme yollarını aramasını sağlamayı hedeflemesi yönüyle son derece önemlidir. Küresel çapta ormanların azalması ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesi dünya genelinde pek çok olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Ülkelerin enerji ihtiyaçlarını kontrol altında tutması ve enerjiyi etkin kullanma yöntemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Yaşam alanlarında ısı yalıtımının iyileştirilmesi ile enerji verimliliği artırılabilir. Diğer yapı malzemelerine kıyasla, gözenekli yapısı yardımıyla ısı yalıtımına sağladığı katkısı nedeniyle lignoselülozik malzemelerin üstünlüğü bulunmaktadır. Buğday sapı dünya genelinde en fazla ve ucuz olan tarımsal atıklardan bir tanesidir. Buğday saplarının farklı üretim yöntemleriyle katma değerli ürünler üretilmesi sapların yakılmasıyla oluşan çevre ve hava kirliliklerinin engel olmaları açısından önemlidir. Bu çalışmada ilk olarak buğday sapları kullanılarak düşük yoğunluklu yonga levhalar, daha sonra farklı tür ağaçlardan elde edilen kaplamalar kullanılarak kontrplaklar üretilip ve nihayetinde bu iki malzeme (dış kısımda kontrplak ve orta kısımda yongalevha) kullanılarak sandviç panellerin üretilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla nihai ürün sandviç panel üç aşamada üretilmiştir. İlk aşama buğday sapları kullanılarak düşük yoğunluklu yonga levhalar üretilmiştir. Yoğunluk aralıkları 300-400-500 kg/m³, tutkal olarak polimerik metilen difenilin izosiyanat (pMDI) ve melamin üre formaldehit (MÜF) kullanılmıştır. Uygun şartlarda ve uygun oranlarda tutkallar homojen şekilde karıştırıldıktan sonra sıcak pres altında 14 mm kalınlığında yonga levhalar üretilmiştir. İkinci aşama kavak ve kayın kaplamaları kullanılarak kontrplak üretilmiştir. Lif yönleri birbirlerine dik gelecek şekilde 3'er katlı kaplamalar ÜF tutkalı kullanarak sıcak pres altında üretilmiştir. Üçüncü aşama sandviç panel üretimi; ilk ve ikinci aşamada üretilen yonga levhalar ve kontrplaklar bir araya getirilerek sandviç paneller üretilmiştir. İç kısmı yonga levha alt ve üst kısımları kontrplaklardan oluşmaktadır. Sandviç panellerin üretimlerinde PVAc tutkalı kullanılmıştır. Üretilen yonga levhaların ve sandviç panellerin fiziksel ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Yoğunluk değerleri, su alma, kalınlık artışı, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci, vida tutma ve ısı iletkenlik değerleri incelenmiştir. Deney numunelerinin en düşük su alma ve kalınlıkça artış pMDI tutkalı kullanılarak üretilen levhalarda, en yüksek MÜF tutkalı kullanılarak üretilen levha grubunda ölçülmüştür. Eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülleri, pMDI tutkalı kullanılarak üretilen yonga levhalarda daha iyi sonuç vermiştir. Tutkal türü ve kaplama kullanımı önemli oranda etkili olduğu ancak kavak veya kayın kullanımı konusunda önemli oranda etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. En yüksek vida tutma kapasitesi değeri pMDI tutkalı ve kayın kontrplak kullanılarak üretilen deney numunelerinde tespit edilmiştir. Yoğunluk artışı deney numunelerinin vida tutma kapasitesi üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Yoğunluk artışı ile birlikte vida tutma kapasitesinde artış meydana gelmiştir. Deney numunelerin yüzeye dik çekme direnç değerleri tutkal türünden belirgin bir şekilde etkilendiği tespit edilmiştir. Hem yonga levhalar hem de sandviç paneller arasında en yüksek değer pMDI tutkalıyla üretilen yonga levhalar arasında görülmüştür. Sandviç paneller yüzeye dik çekme testi yapılırken kontrplakla yonga levha arasındaki tutkal hattından kopmalar gözlemlenmiştir. Isı iletim katsayısı ise malzemenin yoğunluğunun artmasıyla artmıştır.
Özet (Çeviri)
The rule of“sustainability”is extremely important as it aims to ensure that resources are used rationally and social orders look for methods of financial development that will accomplish flourishing harming the environment. The decrease forests and the rapid depletion of energy resources cause many negative effects around the world. Studies are being carried out to countries energy needs under control and to develop effective methods of using energy. Studies are being carried out to keep countries' energy needs under control and to develop effective methods of using energy. Studies are being completed to monitor nations energy needs and to foster powerful techniques for utilizing energy. Energy efficiency can be increased by improving thermal insulation in living spaces. Compared to other building materials, lignocellulosic materials have an advantage due to their contribution to thermal insulation thanks to their porous structure. Wheat straw is one of the most abundant and cheap agricultural wastes in the world. Creating value-added products using agricultural wastes such as wheat straw is important in terms of ensuring comprehensive use of lignocellulosic resources and preventing environmental pollution caused by burning stubble and aged stalks. In this study, it was aimed to first produce low-density particleboards using wheat stalks, then plywood using veneers obtained from different types of trees, and finally produce sandwich panels using these two materials (plywood on the outside and particleboard in the middle). For this purpose, the final product sandwich panel was produced in three stages. In the first stage, low density chipboards were produced using wheat stalks. Density ranges are 0.3-0.4-0.5 g/cm³, glue types are pMDI and MUF. After mixing the glues homogeneously under suitable conditions and in appropriate proportions, 14 mm thick chipboards were produced under hot press. In the second stage, plywood was produced using poplar and beech veneers. Threelayer coatings, with fiber directions perpendicular to each other, were produced under hot press using UF glue. Third stage sandwich panel production; Sandwich panels were produced by combining chipboards and plywood produced in the first and second stages. The inner part consists of chipboard and the upper and lower parts consist of plywood. PVAc glue was used in the production of sandwich panels. The physical and mechanical properties of the produced chipboards and sandwich panels were examined. Density values, water absorption, thickness increase, bending resistance, modulus of elasticity in bending, tensile strength perpendicular to the surface, screw retention and thermal conductivity values were examined. he lowest water absorption and thickness increase of the test samples were measured in the plates produced using pMDI glue, and the highest was measured in the plate group produced using MÜF glue. Flexural strength and flexural elasticity modules gave better results in chipboards produced using pMDI glue. The type of glue and the use of veneer have a significant impact, but do not have a significant impact on the use of poplar or beech. The highest screw holding capacity value was detected in the test samples produced using pMDI glue and beech plywood. It was observed that the density increase had an effect on the screw holding capacity of the test samples. During the testing of sandwich panels, breaks were generally observed in the glue line between the plywood and particleboard. The heat conduction coefficient increased with the increase in the density of the material. Keywords; Wheat stalk, plywood, particleboard, sandwich panel, mechanical and physical properties Kahramanmaras Sütcü Im