Okul yöneticilerinin etik liderliğinin öğretmenlerin örgütsel bağlılık davranışına etkisi
  1. Tez No: 851557
  2. Yazar: AHMET ALP OGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET ÖZNACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Education Management, Ethical Leadership, Organizational Commitme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma ile KKTC sınırları içindeki ortaokul yöneticilerinin astlarına gösterdiği etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık arasındaki ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca etik liderlik ile örgütsel liderliğin alt boyutlarının birbirleri ile olan ilişkisi de saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma ile öğretmenlerin etik liderlik algıları, örgütsel bağlılıkları ve her ikisinin alt boyutlarının öğretmenlerin demografik özellikleriyle farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Çalışma kapsamında, öğretmenlerin okul yöneticilerinin etik liderlik algı düzeyi ve öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları onlara uygulanan iki ölçek vasıtası ile ölçülmüştür. Ölçekler Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde görev yapan 131 ortaokul öğretmenine uygulanmıştır. Toplanılan veriler SPSS 23.0 paket programı ile istatistiki testlere tabi tutulmuştur. Testler sonucu ortaya çıkan sonuçlar tablolanarak gösterilmiştir. Yapılan araştırmada sonuç olarak örgütsel bağlılık ile etik liderlik arasında ve bazı alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Etik Liderliğin ve örgütsel bağlılığın öğretmenlerin demografik özellikleri açısından anlamlı farklılaşmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerinin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin gösterdikleri örgütsel bağlılık davranışları yorumlanarak çeşitli sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between the ethical leadership behaviors of the middle school school administrators and the organizational commitment of teachers within North Cyprus Turkish Republic. In addition, the relationship between ethical leadership and the sub-dimensions of organizational leadership has been tried to be determined. It was determined by the research whether teachers' perceptions of ethical leadership, organizational commitment and sub-dimensions of both differed by the demographic characteristics of teachers. Within the scope of the study, the ethical leadership perception of the school administrators and the organizational commitment of the teachers were measured by two questionnaires. The scales was applied to 131 teachers working in secondary schools within the North Cyprus Turkish Republic. The collected data were subjected to statistical tests with SPSS 23.0 package program. The results of the tests are displayed with tables. As a result, a significant relationship was found between organizational commitment and ethical leadership and some of its sub-dimensions. Ethical Leadership and organizational commitment did not differ significantly in terms of teachers' demographic characteristics. Ethical Leadership and organizational commitment did not differ significantly in terms of teachers' demographic characteristics. According to the findings, ethical leadership behaviors of school administrators and organizational commitment behaviors of teachers were interpreted and various results were obtained.