3 boyutlu yazıcı ile üretilen indirekt braket taşıyıcıların braket konum doğruluklarının İn Vivo değerlendirilmesi
Evaluation of bracket position accuracy of 3D printed indirect transfer trays In Vivo
  1. Tez No: 851558
  2. Yazar: CEREN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: indirect bonding method, digital indirect bracket carrier, bracket position accuracy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; üç boyutlu (3B) yazıcı ve vakumla şekillendirme tekniğiyle üretilen 2 farklı dijital indirekt braket taşıyıcının, braket konum doğruluklarını klinik olarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma uygun bireyler Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti AD.'na tedavi amacıyla başvuran sabit ortodontik tedavi uygulanacak 20 hasta üzerinde planlandı. 12-25 yaşları arasında, daimî dişlenme döneminde olan 10 kadın, 10 erkek toplam 20 hasta rastgele olarak 2 gruba ayrıldı. Hastalardan ağız içi tarayıcı kullanılarak ölçü alınmasının ardından standart mozaikleme dili (.stl) modelleri elde edildi. Yazılım ile sanal braketler otomatik olarak yerleştirildi. 3B yazıcı ile üretilen taşıyıcıların ve vakumla şekillendirilmiş taşıyıcıların üretimi gerçekleştirildi. İndirekt braketleme uygulamasının ardından dişlerdeki braket konumunu belirlemek için intraoral tarama yapıldı. Toplamda 460 braket değerlendirildi. Çift yönlü t-testi kullanılarak istatistiksel hesaplama yapıldı. Çalışmamızda ≤ 0,5 mm'lik doğrusal sapmalar ve ≤2º açısal sapmalar klinik sınır olarak kabul edildi Bulgular: Vakumla şekillendirme yönteminin 3B yazıcı ile üretim yöntemine göre kesici diş grubunda meziodistal ve bukkolingual ölçümlerde, daha düşük sapma gösterdiği; kanin diş grubunda meziodistal ölçümde, molar diş grubunda rotasyonda daha yüksek sapma gösterdiği ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. Her iki gruptaki indirekt yapıştırma kaşıklarında braketler açısından doğrusal yönde sapmaların açısal yöndeki sapmalardan daha düşük olduğu görüldü. Çalışmamızda doğrusal sapma miktarının klinik olarak kabul edilebilir aralıktaki yüzdesinin Grup 1'de meziodistal ölçümlerin %93,99'unun, vertikal ölçümlerin %89,94'ünün, bukkolingual ölçümlerin %96,76'sının; Grup 2'de meziodistal ölçümlerin %96,74'ünün, vertikal ölçümlerin %90,70'inin, bukkolingual ölçümlerin %98,39'unun klinik olarak kabul edilebilir aralığın içinde olduğu tespit edildi. Açısal sapma miktarının klinik olarak kabul edilebilir aralıktaki yüzdesinin Grup 1'de angulasyon ölçümünün %97,22'sinin, rotasyon ölçümünün %87,77'sinin, tork ölçümünün %73,53'ünün; Grup 2'de angulasyon ölçümünün %94,12'sinin, rotasyon ölçümünün %75,63'ünün, tork ölçümünün %77,47'sinin klinik olarak kabul edilebilir aralığın içinde olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda 3B yazıcı ile ve vakumla şekillendirme yöntemi ile üretilen taşıyıcıların braket konum doğruluğu açısından doğrusal ve açısal ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Her iki grupta yer alan diş gruplarının doğrusal ve açısal sapma miktarının ortalama değeri klinik olarak kabul edilebilir aralığın içinde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to clinically compare the bracket position accuracy of 2 different digital indirect bracket carriers produced by three-dimensional (3D) printing and vacuum forming techniques. Materials and Methods: The study was planned on 20 patients who would undergo fixed orthodontic treatment and who presented to the Department of Orthodontics, Gülhane Faculty of Dentistry, University of Health Sciences for treatment. A total of 20 patients, 10 females and 10 males, between the ages of 12-25 years, in the permanent dentition period, were randomly divided into 2 groups. After taking impressions from the patients using an intraoral scanner, standard tessellation language (.stl) models were obtained. Virtual brackets were automatically placed with the software. 3D-printed carriers and vacuum-formed carriers were produced. After indirect bracketing, intraoral scanning was performed to determine the bracket position on the teeth. In total, 460 brackets were evaluated. Statistical calculation was performed using a two-way t-test. Linear deviations of ≤ 0.5 mm and angular deviations of ≤2º were considered as clinical limits in our study. Results: The vacuum forming method showed lower deviations in meziodistal and sagittal measurements in the incisor group compared to the 3D printer production method; it showed higher deviations in meziodistal measurement in the canine group and in rotation in the molar group, and there was a statistically significant difference. It was seen that the deviations in the linear direction were lower than the deviations in the angular direction in terms of brackets in indirect bonding spoons in both groups. In our study, 93.99% of the meziodistal, 89.94% of the vertical and 96.76% of the sagittal measurements were within the clinically acceptable range in group 1; 96.74% of the meziodistal, 90.70% of the vertical and 98.39% of the sagittal measurements were within the clinically acceptable range in group 2. The percentage of angular deviation within the clinically acceptable range was 97.22% of angulation, 87.77% of rotation and 73.53% of torque measurements in group 1; 94.12% of angulation, 75.63% of rotation and 77.47% of torque measurements in group 2. Conclusion: In our study, no statistically significant difference was detected in the linear and angular measurements of the carriers produced by 3D printer and vacuum forming method in terms of bracket position accuracy. The mean value of the amount of linear and angular deviation of the tooth groups in both groups was determined to be within the clinically acceptable range.