Kronik boyun ağrilarinda interlaminar epidural steroid enjeksiyonlarinda lokal anestezik ajanlarin klinik etkinliğinin araştirilmasi
Investigation of clinical efficacy of local anesthetic agents in interlaminar epidural steroid injections in chronic neck pain
  1. Tez No: 851590
  2. Yazar: ÖZGÜR DÖKMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURÇALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: servikal disk hernisi, epidural steroid, sayısal derecelendirme ölçeği, lokal anestezik, betametazon, bupivakain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve amaç: Servikal radiküler ağrı, bir servikal omurga sinirinde, sinir köklerinin veya her ikisinin tahrişi veya sıkışmasından kaynaklanan, üst ekstremitede yayılan ağrıdır. Etiyolojide birçok faktör rol oynamakta olup, servikal disk hernisi ve miyofasiyal ağrı, önde gelen sebepler arasında sayılmaktadır. Servikal disk hernisi, neden olduğu mekanik bası ve inflamatuar yanıt sonucu servikal radikülopati ve radiküler ağrının önemli bir sebebi olarak kabul edilmektedir. Servikal radikülopatide multimodal yaklaşım en iyi tedavi seçeneğidir. Nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar ve iskelet kası gevşeticiler ile birlikte ısı modaliteleri ve derin yatıştırıcı masajı içeren fizik tedavi makul bir başlangıç noktasıdır. Lokal anestezik veya steroid içeren servikal epidural bloklar servikal radikülopati tedavisinde oldukça etkilidir. Bu çalışmada interlaminar servikal steroid enjeksiyonu yapılan hastaların işlem öncesi ve işlem sonrasında sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) ve boyun özürlülük sorgulama anketi (BÖSA) ile tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem : Bu prospektif gözlemsel çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Algoloji Bilimdalı'nda servikal epidural steroid enjeksiyon yapılan 60 hasta dahil edildi. Hastalar, lokal anestezik (LA) kullanılan ve kullanılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup 1 (betametazon ve bupivakain) ve Grup 2 (betametazon) randomize olarak belirlendi. İşlem öncesi, işlem sonrası, 1.hafta, 1.ay, 3.ay, 6.ay tüm hastalar numerik derecelendirme ölçeği ve boyun özürlülük sorgulama anketi ile değerlendirildi. Olguların demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, boy, kilo), servikal bölgede operasyon geçmişi, disk hernisi sayısı ve tarafı, işlem sonrası analjezik ihtiyaçları, komplikasyon varlığı değerlendirildi. Çalışmada Sayısal Değerlendirme Ölçeği (NRS) ve Boyun Özürlülük Sorulama Anketi (BÖSA) skorlarında %50 den daha fazla düşüş olan hastalarda işlem başarılı olarak sayıldı. Bulgular: Grup 1 (betametazon ve bupivakain) ve Grup 2 (betametazon)'de 1.ayda , 3.ayda , 6.ayda NRS skorlarındaki düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p 0.05). Grup 1 ve Grup 2'de 1. BÖSA skorları düşüşleri 1.ay, 3.ay, 6.ayda anlamlı bulundu ( p0.05). Sonuç: Servikal interlaminar epidural enjeksiyonlarda, betametazon veya betametazon ile bupivakain uygulamasının hastaların ağrılarını etkin bir şekilde azaltıp hayat kalitesini iyileştirdiği, cerrahi müdahale geçirmelerini belirgin şekilde engelleği, ancak bu iki uygulama şeklinin etkinlikleri açısından aralarında fark olmadığı görülmüştür. Lokal anestezik katılmasının olumlu katkısı tespit edilememiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre servikal epidural steroid enjeksiyonunda LA kullanmanın hasta tedavisine belirgin bir katkı sağlamadığı ek olarak LA toksisitesi riski de düşünüldüğünde, servikal epidural steroid enjeksiyonunda LA eklenmesinin gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Cervical radicular pain is pain radiating to the upper extremities caused by irritation or compression of a cervical spinal nerve, nerve root or both. Many factors play a role in the etiology, with cervical disc herniation and myofascial pain being the leading causes. Cervical disc herniation is recognized as an important cause of cervical radiculopathy and radicular pain as a result of mechanical compression and inflammatory response. A multimodal approach is the best treatment option for cervical radiculopathy. Physical therapy including heat modalities and deep soothing massage in combination with nonsteroidal anti-inflammatory drugs and skeletal muscle relaxants is a reasonable starting point. Cervical epidural blocks containing local anesthetics or steroids are highly effective in the treatment of cervical radiculopathy. In this study, we aimed to evaluate the treatment outcomes of patients who underwent interlaminar cervical steroid injection using the numerical rating scale (NRS) and neck disability questionnaire (NDI) before and after the procedure. Material-method: This prospective observational study included 60 patients who underwent cervical epidural steroid injection in the Department of Algology, Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital. The patients were divided into two groups: with and without local anesthetics (LA). Group 1 (betamethasone and bupivacaine) and Group 2 (betamethasone) were randomly assigned. Pre-procedure, post-procedure, 1st week, 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month all patients were evaluated with numeric rating scale and neck disability questionnaire. Demographic characteristics (gender, age, height, weight), history of cervical surgery, number and side of disc herniation, postoperative analgesic needs, and presence of complications were evaluated. In the study, the procedure was considered successful in patients with a decrease of more than 50% in the Numerical Rating Scale (NRS) and Neck Disability Questionnaire (NDI) scores. Results: In Group 1 (betamethasone and bupivacaine) and Group 2 (betamethasone), decreases in NRS scores at 1st month, 3rd month and 6th month were found to be significant. ( p0.05). In Group 1 and Group 2, the decreases in the 1st NDI scores were found to be significant at 1st month, 3rd month and 6th month.