Kronik boyun ağrılarında kayropraktik spinal manipulasyon ve aktivator tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of chiropractic spinal manipulation and activator treatment methods in chronic neck pain
  1. Tez No: 541756
  2. Yazar: ASLI ŞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Kronik Boyun Ağrısı, Aktivator, Spinal Manipulasyon, Chiropractic, Chronic Neck Pain, Activator, Spinal Manipulation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik boyun ağrısı olan hastalarda Manuel Spinal Manipulasyon ve Kayropraktik tekniklerinden biri olan Aktivator enstrumanının etkinliğini karşılaştırmaktır. Yaşları 18-60 arasında değişen en az 3 ay boyun ağrısı şikayeti olan 40 hasta çalışmaya dâhil edildi. Katılımcılar iki eşit gruba ayrıldı. Bir gruba manuel HVLA manipulasyonu (13 kadın 7 erkek) bir gruba Aktivator IV (15 kadın 5 erkek) enstrumanı ile 5 gün arayla toplam 6 seans olmak üzere tedavi uygulandı. Çalışmaya alınan katılımcılar, tedaviye başlamadan önce ve tedavi bitiminde Boyun Ağrısı ve Disabilite Skalası, yaşam kalitesi ölçeği (Kısa-form Sf-36),ruhsal durum değerlendirmesi için Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası ile değerlendirildi. Ağrı şiddeti (Visüel Analog skalası) ve Servikal eklem hareket açıklığı C-ROM ile tedavi öncesi, ilk tedavinin hemen sonrasında ve 6. Seans sonrasında ölçülmüştür. Tedavi öncesi, ilk tedavi sonrası ve tedavi bitiminde gruplar arasında servikal ROM değerlerinde anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05).Grup içi karşılaştırmada ise fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (p0.05). Tedavi sonrasında iki grupta Anksiyete ve Depresyon durumlarında düzelmeler saptanmıştır (p0.05). Manuel spinal manipulasyon ve Aktivator enstrumanı boyun ağrılı hastalarda kullanıldığında ağrıyı azalttığı, eklem hareket açıklığını ve yaşam kalitesini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effectiveness of the Activator instrument, one of the Manual Spinal Manipulation and Chiropractic techniques, in patients with chronic neck pain. 40 patients aged between 18 – 60 and who had been suffering from neck pain at least for 3 months participated in the study. The participants were divided into two equal groups. Manual HVLA manipulation treatment was applied to the participants in the first group (15 females and 7 males) and Activator IV treatment was applied to the participants in the second group (15 females and 5 males). The treatments were applied in 6 sessions in total at 5 day intervals. Participants were evaluated before and after the treatment via Neck Pain and Disability Scale, the quality of life scale (Short-form sf-36), and Hospital Anxiety and Depression Scale for the evaluation of the psychological condition of the participants. Pain level (Visual Analogue Scale) and Cervical Joint Range of Motion were measured via C-ROM before the treatment, upon the first treatment and at the end of the 6th session. No significant difference was found in the cervical ROM values of the groups before the treatment, after the first treatment and at the end of the treatment (p>0.05). In the in-group comparison, on the other hand, the difference was found to be statistically significant (p0.05). After the treatment, Anxiety and Depression statuses of the participants in both groups were found to have improved (p0.05). It has been found that when used on patients with neck pain, manual spinal manipulation and Activator instrument decrease the pain and increase the joint range of motion and the quality of life.