Kelâm ilminde ölüm ve ötesi
Death and beyond in the science of kalam
- Tez No: 851646
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Ölüm, Ahiret, İntihar, Ruh, Ölümsüzlük, Şehitlik, Ötenazi, Theology, Death, Hereafter, Suicide, Soul, Immortality, Martyrdom, Euthanasia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kelam ilminin klasik kaynaklarından yararlandığımız bu çalışmada ölüm kavramı etrafında şekillenen itikadi meseleler ele alınarak gaybî bir alan olan ölüm ve sonrasından bahsedildi. Literatür taraması gereği ulaşılan veriler de dikkate alındığında konuyla alakalı olarak disiplinler arası birçok kaynaktan da yararlanıldı. Özellikle ölüm sonrası hakkındaki inanışlar arasındaki farka sebep olan ruh hakkındaki görüşler ve bunların kaynaklandığı sebepler üzerinde önemle duruldu. Ruh ve beden arasındaki ilişkiye dikkat çekilerek ölüm ve ölümsüzlüğü nasıl anlamamız gerektiği konularına yer verildi. Genel manada tüm mezheplerin ölüm ve ötesine dair toplu görüşlerinin incelenerek aktarılmaya çalışıldığı araştırmada dikkat edilen unsurlardan biri de kelam ilminin kesin bilgi kaynağı olarak kabul ettiği nasslardan yola çıkarak inceleme yapmak oldu. Bununla birlikte ayet ve hadisler alanında kelam alimlerinin farklı görüşlerine ve düşüncelerine değinilerek olaylara farklı pencereden bakma imkânı sunuldu. Özellikle günümüz toplumunun en büyük problemlerinden olan ve dinimizin önemle korunması üzerinde durduğu beş temel esastan biri olan canın korunması bağlamında dikkatli olunması gereken intihar vakaları ve bunların temelinde yatan sebeplerin tartışılması araştırmanın güncel meseleleri yansıtmasında etkili oldu.
Özet (Çeviri)
In this study, in which we benefited from the classical sources of the science of Kalam, the theological issues shaped around the concept of death were discussed and death and its aftermath, which is an unseen area, were mentioned. Considering the data obtained as a result of the literature review, many interdisciplinary sources were also utilized. Particular emphasis was placed on the views about the soul and the reasons for the differences between the beliefs about the afterlife. By drawing attention to the relationship between the soul and the body, the issues of how we should understand death and immortality were included. In general, the collective views of all sects on death and beyond were analyzed and tried to be conveyed, and one of the elements of the research was to make an analysis based on the nasses that the science of theology accepts as a source of certain knowledge. In addition, the different views and thoughts of the theological scholars in the field of verses and hadiths were touched upon and the opportunity to look at the events from a different perspective was offered. The discussion of suicide cases, which are one of the biggest problems of today's society and which should be taken into consideration in the context of the protection of life, which is one of the five fundamental principles that our religion emphasizes the protection of life, and the reasons underlying them have been effective in reflecting the current issues of the research.