Kınanabilirliği azaltan bir neden olarak: Haksız tahrik
  1. Tez No: 851700
  2. Yazar: HANDE ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZEKI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız Tahrik, Haksız Fiil, Hiddet veya Şiddetli Elem, Kusurluluk, Tahrik, Anger or Intense Distress, Culpability, Unjust Provocation, Unjust Act, Provocation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz ceza hukuku anlayışında, dış etkilerin insan ruhuna verdiği tahribatı göz önünde bulundurarak insan psikolojisine gösterilen hassasiyet sonucunda cezada birtakım indirim sebebini kabul etmişlerdir. Faillerin hakkaniyet ölçüsünde ceza almalarını amaçlayan kurumlar arasında yer alan haksız tahrik müessesesi faillerin cezasından indirim yapılarak adaletli bir cezalandırma sistemini amaçlar. Haksız tahrik kavramı, haksız kışkırtma neticesinde ortaya çıkan hiddet veya şiddetli elem haline hukuki bir değer tanınması ile kabul edilmiştir. Failin hiddet veya şiddetli eleme kapılarak suç işlemesinde irade yeteneğinin zayıfladığı, dolayısıyla kendini suç işlemekten alıkoyamaması sebebiyle cezasında indirim yapılması gerektiği öngörülmüştür. Çalışmamızda haksız tahrik konusuna açıklık getirilerek, kanunumuzda haksız tahrikin yerini, şartlarını ve diğer kurumlarla olan ilişkisi Türk hukuku bağlamında irdelenerek, karşılaştırmalı hukuktaki yeri de saptanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's understanding of criminal law, considering the damage done to the human spirit by external influences, they have accepted some reasons for reduction in punishment as a result of the sensitivity shown to human psychology. The institution of unjust provocation, which is among the institutions that aim to punish the perpetrators in a fair measure, aims at a fair punishment system by reducing the punishment of the perpetrators. The concept of unjust provocation has been accepted through the attribution of legal value tot he state of distress that arises as a result of an unjust act. It is foreseen that a reduction in the offender's sentence is necessary due tot he weakening of their willpower while committing a crime under anger of intense distress, and consequently, their inability to restrain themselves from committing the crime. The institution of unjust provocation, which was accepted in Article 51 of the repealed Law No. In our study, the subject of unjust provocation will be clarified, the place and conditions of unjust provocation in our law and its relationship with other institutions will be examined in the context of Turkish law and its place in comparative law will be tried to be determined.