Bodur anaçlar üzerine aşılı starking delicious elma çeşidinin yıllık gelişimi ve meyve özellikleri üzerine araştırmalar
Investigation on yearly growth and fruit characteristics of starking delicious apple trees grafted onto dwarfed roodtstocks
  1. Tez No: 85170
  2. Yazar: ESMA YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Bodur Anaç, Starking Delicious
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
V ÖZET: Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama Bahçesinde 1998 yılında gerçekleştirilmiştir. Bodur anaçlara aşılanmış 6 yıllık Starking Delicious elma ağaçlan kullanılmıştır. Bu çalışma ile, ağaçların bitkisel, fenolojik ve pomolojik özellikleri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, sezon boyunca, ağaç boyu % 13.24, taç genişliği % 11.04 ve gövde çapı % 14.40 artış göstermiştir. Çiçeklenme başlangıcının 9 Mayıs, maksimum çiçeklenmenin 15-16 Mayıs ve meyve tutumunun da 5-7 Haziran tarihlerinde geçekleştiği saptanmıştır. Ortalama değerlerle meyve eninin 6.21 ± 0.49 cm, meyve boyunun 5.35 ± 0.44 cm, meyve ağırlığının 105.4 g ve ağaç başına ürün miktarının ise 5.19 kg olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This study has been performed at Yüzüncü Yd University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 1998. 6-years-old Starking Delicious apple trees grafted onto dwarfed apple rootstocks have been used. Some vegetative, phenological and pomological characteristics of trees have been investigated. Throughout the season, tree height, crown widhth and stem diameter increased 13.24 %, 1 1.04 % and 14.40 %, respectively. They have been observed that the beginning of flowering was on May, the maximum flowering dates were on 15-16 May and finally that the fruit set was on 5-7 June. Averagely, fruit weight 105.4 g, fruit lenght 5.35±0.44 cm, fruit width 6.21±049 cm and yield amounth per tree 5. 19 kg were determined. Key words : Apple, Dwarfed rootstocks, Starking Delicious TC TOIEEKÖÖRETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZÎ