GPS'in orman kadastrosundaki yerinin araştırılması
Investigation of place of GPS forest land survey
- Tez No: 85171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN TUNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Kadastrosu, GPS, GIS, Verimlilik, Forest Cadastration, GPS, GIS, Productivity
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
ÖZET Doktora Tezi GPS'İN ORMAN KADASTROSUNDAKİ YERİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet Ali BAŞARAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin TUNAY Ekim 1999, 324 sayfa. GPS 'in Orman Kadastrosundaki Yerinin Araştırılması" başlıklı araştırma, Türkiye'de yapılan orman kadastro çalışmalarının daha hızlı, ekonomik ve kısa sürede bitirilmesi olanaklarım ortaya çıkartmak amacıyla düşünülmüştür. Birçok ülke, ormancılık çalışmalarında GPS (Global Positional System) teknolojisinden yararlanmaktadır. Ülkemizde ormancılık çalışmalarının daha teknik yapılabilmesi için bu teknolojiden uygulamalarda faydalanılması gerekmektedir. Ancak bu sayede başta orman kadastrosu olmak üzere diğer ormancılık alanlarında yapılan çalışmalar hız kazanabilir. mÖZET (devam ediyor) Türkiye ormanlarının 1997 yılına kadar ancak %70'inin kadastrosunun tamamlanabildiği bilinmektedir. Bu durum, orman kadastro çalışmaları yıllar önce tamamlanan gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde bu çalışmaların ne derece yavaş ilerlediği ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde orman kadastro çalışmalarının son 10 yıllık kısmı dikkate alındığında orman kadastro komisyonlarının tümünün yıllık ortalama 747301 Ha., birim komisyonun ise 6459 Ha. orman alanında kadastro çalışmasını gerçekleştirdiği, bu değerlerin geçmişle kıyaslandığında bir azalma gösterdiği tespit edilmiştir. Orman kadastro çalışmalarında ortaya çıkan verimlilikteki düşüş ve komisyonlarda yaşanan diğer sorunları yerinde görmek ve çözüm bulmak amacıyla komisyon başkanları ile bir anket yapılmıştır. Anketin değerlendirilmesi sonucunda; çalışmalara ayrılan ödeneklerin azalması, ormanlar konusunda yapılan yasal değişikliklerin sıklığı, teknolojik yeniliklerden yoksun aletlerle çalışılması, komisyonlarda çalışacak eleman bulmada yaşanan sıkıntı, toplam çalışır komisyon sayısında meydana gelen azalma gibi nedenlerden orman kadastro çalışmalarının yavaşladığı ve doğal olarak verimliliğinin düştüğü anlaşılmıştır. Bu araştırma ile orman kadastro çalışmalarının nasıl hız kazanabileceği konusunda yeni yaklaşımlar getirilmiştir. Günümüzde uygulanan klasik yöntemle kalan ormanların kadastrosunun 10 yıllık bir sürede bitirileceği, bunun yerine orman kadastro çalışmalarında GPS'in kullanılması durumunda bu sürenin kısalacağı, ayrıca yapılan çalışmaların daha ekonomik ve daha duyarlı hale geleceği belirlenmiştir. Bunların dışında orman kadastro çalışmalarında yaşanan tescil sorununun da ortadan kalkabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis INVESTIGATION OF PLACE OF GPS FOREST LAND SURVEY Mehmet Ali BAŞARAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Asst Prof. Metin TUNAY October 1999, 324 pages. The doctoral thesis titled“Investigation of Place of GPS Forest Land Survey”has been thought to finish the forest cadastration studies in Turkey in a shorter time. Many countries have been benefitting from GPS (Global Positioning System) technology in forestry studies. This technology should be used in the forestry studies in order that Turkey's forestry studies can be made more technically. Thus, particulary the studies in the field of forestry cadastration are going speed.ABSTRACT (continued) In 1997, the forest cadastration studies of 70% of forests have been completed. This situation is quite inadequate when compared with the developed countries whose forest cadastration studies were completed years ago. In Turkey, when paid attention to ten years part of forest cadastration studies, it has been determined that all the forest cadastration commissions have made 747 301 ha. study per year and the unit commission has made 6 459 ha. study, and these values have declined compared with the past. The reasons for this are the decrease of the subsidy left for the studies, the frequency of legal alterations made about forests, the studies made with tools lack of technological reforms, the difficulty in finding personnel that studying commissions, etc. A poll with the charmen of the commissions have been taken to see the problems in forest cadastration and to find solutions. As a results of evaluation of this poll, the questions why the forest cadastration studies have slowed down and why the productivity has diminished have been answered, besides new approaches have been brought about how to speed up the forest cadastration studies. It has arisen that forest cadastration studies estimated to be finished in 10 years' time with the classical method will be completed in a shorter time when GPS method used. Also, the registration problems of forest cadastration problems will disappear.