Bazı toksikantların modifiye edilmiş killer üzerindeki adsorpsiyonu
Adsorption of the some toxic materials on the modified clay
  1. Tez No: 85169
  2. Yazar: ADNAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Clays, Organo-clay minerals, Adsorption, Aniline phenol, phenol derivatives, IR Spectroscopy, Gas Chromatography
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
VIII ÖZ BAZI TOKSÎKANTLARIN MODİFİYE EDİLMİŞ KİLLER ÜZERİNDEKİ ADSORPSİYONU Bu çalışmada materyal olarak Bentonit, Kaolinit ve Sepiolit killeri kullanıldı. Doğal killer üzerinde bazı maddelerin adsorpsiyonu incelendiği gibi kil yüzeyleri değiştirilerek de aynı maddelerin adsorpsiyonu incelendi. Bu değişmeler şöyle yapıldı; Birinci işlemde killerin yüzeyleri nitrik asitle.ikinci işlemde fosforpentaklorürle klorlanıp,Etilendiamintetraasetikasit(EDTA)le ve üçüncü işlemde ise Hegzadesiltri- trimetilamonyum (HDTMA) ile muamele edilerek değiştirildi. Orijinal ve Yüzeyleri değiştirilen killerin hepsinde fenol, fenol türevleri ve anilinin adsorpsiyonları incelendi. Anahtar kelimeler : Killer, Organo-kil mineralleri, Adsorpsiyon, Anilin, Fenol, Fenol türevleri, İR Spektroskopisi, Gaz kromatografisi
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT ADSORPTION OF THE SOME TOXIC MATERIALS ON THE MODIFIED CLAYS. In this study, Bentonit, Kaolinit, and Sepiolit clays were used as experimental samples.Four processes were applied to each type of clay. In the first process, the surfaces of the clays were not changed (original clays ). In the second prosess the surfaces of the clays were exposed to nitric acid. In the third process, the surfaces were (FPK) donated and then treated with EDTA. In the fourth process, the surfaces of the clays were treated with HDTMA. Original and modified clays were treated with phenol, phenol derivatives and aniline and then result were iterpreted.