Akdeniz Tıp Fakültesi hastanesi iç hastalıkları ve geriatri polikliniğine başvuran 65 yaş üstü hastalarda malnütrisyon değerlendirilmesi
Evaluation of malnutrition in patients over 65 years of age applicable to mediterranean Medical faculty Hospital internal diseases and geriatric policlinic
  1. Tez No: 851792
  2. Yazar: CANSU KOÇAK ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, geriatri, Mini Nütrisyonel Değerlendirme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Malnütrisyon özellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen bir tıbbi problemdir. Gerek dünyada gerekse de ülkemizde doğurganlık hızında ortaya çıkan azalma ve gelişen sağlık endüstrisi sebebiyle yaşlı nüfus artmakta ve ortalama yaşam süresi uzamaktadır. 65 yaş üstü populasyonun arttığı bu ortamda malnütrisyon önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri ve İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran yaşlılarda malnütrisyon sıklığı ve bunu etkileyen faktörler ile birbirleri arasında ki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 200 gönüllü katılımcı dahil edildi. Katılımcıların %44'ü (n=88) kadın, %56'sı (n=112) erkek olup, araştırma grubunun yaş ortalaması 73,34±7,14 (min:65; max:92) yıl idi. Çalışmaya katılan hastaların nütrisyon durumlarına ilişkin dağılımlar malnütrisyon riski altında olanların oranı %51,5 iken, normal nutrisyonlu olarak kabul edilen hastaların oranı %31,5 olarak ölçülmüştür. Geriye kalan %17'lik kesim ise malnütrisyonlu hastalardan oluşmaktadır. Malnütrisyon görülme sıklığı, ileri yaş, kronik hastalık varlığı ve sayısı, koah/astım varlığı, psikiyatrik hastalık, polifarmasi ve herhangi bir hobiye sahip olmama ile ilişkili saptanmıştır. Sonuç olarak; Genel Dahiliye ve Geriatri polikliniğimize başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda malnütrisyon görülme sıklığı yüksektir, uygun geriatrik yaklaşımla 65 yaş üzeri hastalarda malnütrisyon risk faktörlerini de değerlendirerek bu gruba yönelik uygun sağlık hizmeti verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is a medical problem especially seen in people aged 65 and over. The elderly population is increasing and the average life expectancy is increasing due to the decrease in the fertility rate and the developing health industry both in the world and in our country. In this environment where the population over 65 years of age is increasing, malnutrition is an important public health problem. This study was carried out to determine the frequency of malnutrıtıon in the elderly who applied to the Geriatrics and Internal Diseases Polyclinic of Akdeniz University Faculty of Medicine, the factors affecting it and the relations between each other. 200 volunteer participants were included in the study. 44% (n=88) of the participants were female and 56% (n=112) were male, and the mean age of the research group was 73.34±7.14 (min:65; max:92) years. Distributions regarding the nutritional status of the patients participating in the study showed that while the rate of those at risk of malnutrition was 51.5%, the rate of patients considered to have normal nutrition was 31.5% and 17% consists of patients with malnutrition. The incidence of malnutrition was found to be associated with advanced age, presence and number of chronic diseases, presence of COPD/asthma, psychiatric disease, polypharmacy and not having any hobbies. As a result; the incidence of malnutrıtıon is high in patients aged 65 and over who applied to our Internal Medicine and Geriatrics outpatient clinic, and appropriate health care should be provided for this group by evaluating malnutrıtıon risk factors in patients over 65 years of age with an appropriate geriatric approach. Key Words : Malnutrition, geriatrics, Mini Nutritional Assessment Short Form