Zonguldak havzası kömürlerinin mekanik özellikleri
Mechanical properties of Zonguldak basin coals
  1. Tez No: 85180
  2. Yazar: MUSTAFA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ALİ AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, kömürün mekanik özellikleri, TTK, Coal, mechanical properties of coal, TTK
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK HAVZASI KÖMÜRLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Mustafa COŞKUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuri A. AKÇIN Şubat 1999, 81 sayfa. Bu tez çalışmasında, Zonguldak Havzası kömürlerinin mekanik özellikleri araştırılmıştır. Üç aşamada gerçekleştirilen çalışmada ilk olarak, kömürün fiziksel ve mekanik özellikleriyle ilgili kaynak araştırması yapılmıştır. Daha sonra deneysel çalışmalara geçilmiş ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından, üretim ya da hazırlık çalışmaları sürdürülen 1 1 kömür damarından örnek alınmıştır. Bu damarların tamamında darbe dayanım indeksi (DDI), 8 'inde tek eksenli basınç dayanımı (oc), çekme dayanımı (at) ve Shore sertliği (SSI) ile 7'sinde de konik delici değeri (KDD) deneyleri yapılmıştır. Son olarak, mekanik özelliklerin birbiriyle ve kömürün nem içeriği, kül içeriği, sabit karbon oranı ve uçucu madde içeriğiyle değişimleri araştırılmıştır. Tek eksenli basmç dayanımının, at, SSI ve sabit karbon oranına bağlı olarak değiştiği; çekme dayanımının, ac, SSI, KDD, nem içeriği ve uçucu madde içeriğine bağlı olarak değiştiği; darbe dayanım indeksinin, KDD, SSI ve uçucu madde içeriğine bağlı olarak değiştiği; Shore sertliğinin, KDD 'ne bağlı olarak değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis MECHANICAL PROPERTIES OF ZONGULDAK BASIN COALS Mustafa COŞKUN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor. Assoc. Prof. Dr. Nuri Ali AKÇIN February 1999, 81 pages. This study has been carried out to determine the mechanical properties of Zonguldak Coal Basin coal seams. In the beginning of the study, which has been carried out in three phases a literature research has been made concerning the physical and mechanical properties of coal. In the second part of the study, an experimental study was carried out on coal samples taken from 11 coal seams of different mines of TTK where production or development works were underway. The impact strength index (DDI) of 1 1 seams, the uniaxial compressive strength (ac) of 8 out of 1 1 seams, the tensile strength (en), the Shore hardness (SSI) and cone indenter index values (KDD) of 7 out of 1 1 seams have been determined. IVFinally, the effect of each mechanical property with the others and also the effect of moisture contents, ash contents, fixed carbon rates (SKO) and volatile matters (UM) on the strength of coal have been examined. As a result, it has been observed that; the uniaxial compressive strength of coal varies with at,SSI and fixed carbon rate; the tensile strength varies with ac, SSI, KDD, moisture content and volatile matter; the impact strength index varies with KDD, SSI and volatile matter; and the Shore hardness varies with KDD of the coal.