Hemiplejik omuz ağrılı hastalarda yüksek yoğunluklu lazer terapi ile kinezyo terapi etkinliğinin fonksiyonel ve ultrasonografik değerlendirilmesi
Functional and ultrasonographic evaluation of the efficacy of high-intensity laser therapy and kinesio therapy in patients with hemiplegic shoulder pain
- Tez No: 851835
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALTINDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemiplegic shoulder pain, laser therapy, taping therapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç; çalışmanın amacı inme sekeli hemiplejik omuz ağrısı olan hastalarda yüksek yoğunluklu lazer ve bantlama tedavisinin fonksiyonel ve ultrasonografik değerlendirme bulgularına göre etkinliğinin ve konvansiyonel tedaviye üstünlüğünün araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem; çalışmamız tek kör progresif randomize kontrollü olarak planlandı. Tedavi grupları randomizasyon ile üç gruba ayrıldı. Birinci gruba konvansiyonel tedavi, ikinci gruba konvansiyonel tedavi ve yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, üçüncü gruba konvansiyonel tedavi ve bantlama tedavisi uygulandı. Tüm gruplar tedavi öncesi ve tedavi sonrası pasif omuz eklem hareket açıklıkları, ultrasonografik değerlendirme bulguları, brunstrom skalası, modifiye ashworth skalası, görsel analog skala, omuz ağrı ve yetersizlik skalası, fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve sağlık değerlendirme anketi ile değerlendirildi. Sonuç parametrelerinin değerlendirilmesinde tedavi öncesi ve tedavi sonrasında elde edilen ölçümlerin çalışma gruplarına göre karşılaştırılmasında tekrarlı ölçümler varyans, ultrason bulgularının karşılaştırılmasında ise Mc-Nemar testi kullanıldı. Bulgular; tedavi grupları tedavi sonrası tekrar değerlendirildi. Pasif omuz fleksiyonu, ekstansiyonu, dış rotasyonu, brunstrom iyileşme skalası, omuz ağrı ve yetersizlik ölçeği ağrı skorları, fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve sağlık değerlendirme anketi skorları tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gösterdi. Fakat gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. Ultrasonografik görüntüleme bulguları ve spastisite skorlarında tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Görsel analog skala skorları ve omuz ağrı ve yetersizlik ölçeği yetersizlik skorları lazer grubunda hem bantlama grubuna hem de konvansiyonel tedavi gruba göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gösterdi. Sonuç ve öneriler; hemiplejik omuz ağrısı tedavisinde lazer, bantlama ve konvansiyonel tedavilerin hepsi etkili ve güvenlidir. Ancak yüksek yoğunluklu lazer terapinin, ağrı kontrolü ve üst ekstremite yetersizlik skorlarında diğer gruplardan üstün olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar ile hemiplejik omuz ağrısı tedavisinde lazer terapinin erken dönemde etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğu söylenebilir. Bu konuda, uzun dönem tedavi sonuçlarının değerlendirildiği, daha fazla hasta katılımlı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler; hemiplejik omuz ağrısı, lazer terapi, bantlama terapi
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the efficacy and superiority of high-intensity laser and taping therapy over conventional treatment according to functional and ultrasonographic evaluation findings in patients with hemiplegic shoulder pain due to stroke sequelae. Materials and methods; Our study was designed as a single-blind progressive randomized controlled trial. The treatment groups were divided into three groups by randomization. The first group received conventional treatment, the second group received conventional treatment and high-intensity laser therapy, and the third group received conventional treatment and taping therapy. All groups were evaluated with passive shoulder joint range of motion, ultrasonographic evaluation findings, Brunstrom scale, modified Ashworth scale, visual analog scale, shoulder pain and disability scale, functional independence measure, and health assessment questionnaire before and after treatment. Repeated measures variance was used to compare the measurements obtained before and after treatment according to the study groups in the evaluation of outcome parameters, and the Mc-Nemar test was used to compare ultrasound findings. Results: The treatment groups were examined after treatment. Passive shoulder flexion, extension, external rotation, Brunstrom recovery scale, shoulder pain and disability scale pain scores, functional independence measure, and health assessment questionnaire scores showed statistically significant improvement in all groups. However, no significant difference was found between groups. No statistically significant difference was found in ultrasound imaging findings and spasticity scores after treatment. Visual analog scale scores and shoulder pain and disability scale disability scores showed statistically significant improvement in the laser group compared to both the taping group and the conventional treatment group. Conclusions and recommendations; all laser, taping, and conventional treatments are effective and safe in the treatment of hemiplegic shoulder pain. However, it is seen that high-intensity laser therapy is superior to other groups in terms of pain control and upper extremity disability scores. With these results, it can be said that laser therapy is an effective and safe treatment option in the early period of treatment of hemiplegic shoulder pain. In this regard, new studies with more patient participation evaluating the long-term treatment outcomes are needed.