Çevrimiçi davranışsal reklamcılıktan kaçınmada gizlilik endişesinin rolü: Koruma motivasyonu teorisi çerçevesinde bir araştırma
The role of privacy concern in the avoidance of online behavioural advertising: A study within the framework of the protection motivation theory
  1. Tez No: 851865
  2. Yazar: ŞADUMAN ŞEYDA GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİME AYHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Davranışsal Reklamcılık, Gizlilik Endişesi, Gizlilik Kontrolü, Reklamdan Kaçınma, Online Behavioural Advertising, Privacy Concern, Privacy Control, Advertising Avoidance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, tüketicinin gizliliğini korumaya yönelik motivasyonları çerçevesinde çevrimiçi davranışsal reklamcılıktan kaçınmada etkili olan faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, koruma motivasyonu teorisi bağlamında tüketicilerin çevrimiçi davranışsal reklamcılığa yönelik, tehdit ve başa çıkma değerlendirmeleri, gizlilik endişesi ve gizlilik kontrolü algıları ve reklamdan kaçınma niyetleri olarak üç ana yapı oluşturulmuştur. Çalışmada bu ana yapıların doğudan ve dolaylı ilişkilerini ortaya koyan kavramsal bir model önerisi sunulmuştur. Önerilen model ile çalışmanın hipotezlerini test etmek için ise, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) analiz yöntemi kullanılmıştır. YEM analizi sonucunda önerilen modelin örneklemle iyi bir uyum gösterdiği kanıtlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, gizlilik endişesi ve gizlilik kontrolünün reklamdan kaçınma üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca gizlilik endişesinin algılanan savunmasızlık ve algılanan ciddiyet değişkenlerinin reklamdan kaçınma üzerindeki etkisinde aracı bir role sahip olduğu ancak algılanan fayda üzerinde aracı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Gizlilik kontrolünün öz yeterlilik ve tepki yeterliliği değişkenlerinin reklamdan kaçınma üzerindeki etkilerinde aracılık etkisinin olduğu ancak tepki maliyeti üzerinde aracı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the factors that are effective in the avoidance of online behavioural advertising in the context of consumer privacy motivation. In line with this purpose, three main constructs, namely consumers' threat and coping appraisals, perceptions of privacy concern and control, and intentions to avoid online behavioural advertising, were created in the context of protection motivation theory. The study proposes a conceptual model that identifies the direct and indirect relationships between these main constructs. The structural equation modelling (SEM) analysis method was used to test the hypotheses of the study with the proposed model. As a result of SEM analysis, the proposed model showed good fit with the sample. According to the results, privacy concerns mediated the effect of perceived vulnerability and perceived severity on ad avoidance, but did not mediate the effect of perceived benefit. It was concluded that privacy control mediates the effects of self-efficacy and response efficacy variables on ad avoidance, but not response cost.