Çevrimiçi davranışsal reklamlar aracılığıyla yaratılan tüketim fantazmagorisinde sıradanlaşan veri gözetimi
Data surveillance that becomes commonplace in the phantasmagoria of consumption through online behavioral advertisements
  1. Tez No: 851877
  2. Yazar: FATMA KÜBRA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜLLÜPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, Advertising, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Veri Gözetimi, Çevrimiçi Davranışsal Reklam, Gözetim Kapitalizmi, Tüketim Kültürü, Dikkat Ekonomisi, Digital Data Surveillance, Online Behavioral Advertising, Surveillance Capitalism, Consumption Culture, Attention Economy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Dijitalleşme ve dijital dönüşüm süreçlerinin toplum ve gündelik yaşam düzlemlerinde meydana getirdiği köklü değişim ve dönüşüm, gözetim mefhumuna da sirayet etmiş, özellikle panoptikon merkezli gözetim anlatılarının geçerliliği sorgulanmaya başlamıştır. Bu bağlamda bedenden ziyade verinin gözetime konu olduğu dijital teknoloji toplumunun halet-i ruhiyesini gözler önüne sermek amacıyla ortaya koyulan post-panoptikon, güncel gözetim tartışmalarına yön veren başat bir kavram haline gelmiştir. Ekonomik bir hammadde olarak verinin artan değeriyle birlikte çevrimiçi davranışsal reklamcılık modeline dayalı gözetim kapitalizmi mantığı çerçevesinde gerçekleştirilmeye başlanan dijital gözetimin bu yeni şekli, tüketim eksenli post-panoptik gözetime karşılık gelmektedir. Tüm bunların ışığında bu tez çalışmasının çıkış noktalarından ilki, gözetim kapitalisti platformların salt ticari saiklerle dikkati manipüle ederek topladıkları kişisel ve davranışsal verileri, zaafları tetikleyerek anlık/hedonik satın alma davranışı yaratabilecek çevrimiçi davranışsal reklamlar sunmak için kullandıkları ve bu durumun gözetimi kanıksamış, rasyonel düşünme, özgür karar alma ve mahremiyet hakkı elinden alınmış pasif tüketiciler topluluğu yaratma amacına hizmet ettiği şeklindedir. İkinci çıkış noktasıysa mahremiyete ve veri güvenliğine yönelik mevcut endişelerine rağmen bireylerin dijital veri gözetiminin işleyişi, aktörleri ve perde arkası hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları, öğrenme ve keşfetme konusunda da son derece pasif kaldıklarıdır. Dolayısıyla bu tez çalışması, dikkatleri sömürülen ve verileri gözetim kapitalisti şirketlerin elinde bir hammadde gibi işlenen, karar ve seçimleri yönlendirilen, özgür iradeleri ve mahremiyetleri tehdit altında olan bireylerin tüm bunlara rağmen gözetimi sıradanlaştırma eğilimlerini, çevrimiçi davranışsal reklamlar özelinde tüketim kültürü ve dikkat ekonomisi kavramları üzerinden okumayı ve tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The radical change and transformation brought about by digitalization and digital transformation processes in society and everyday life has also extended to the concept of surveillance, especially the validity of panopticon-based surveillance narratives has begun to be questioned. In this context, the post panopticon, which was put forward in order to reveal the state of mind of the digital technology society, where data rather than the body is the subject of surveillance, has become a dominant concept that directs current surveillance discussions. With the increasing value of data as an economic raw material, this new form of digital surveillance, which has begun to be implemented within the framework of the logic of surveillance capitalism based on the online behavioral advertising model, corresponds to consumption-oriented post-panoptic surveillance. In light of all this, the first starting point of this thesis study is that surveillance capitalist platforms use personal and behavioral data collected by manipulating attention for purely commercial reasons to serve online behavioral ads that can create instant/hedonic purchasing behavior by triggering weaknesses, and this serves the purpose of creating a community of passive consumers who have accepted surveillance, rational thinking, free decision-making, and privacy rights have been taken away. The second point of departure is that despite their current concerns about privacy and data security, individuals do not know enough about the functioning of digital data surveillance, its actors and behind the scenes, and they remain extremely passive in learning and exploring. Therefore, this thesis aims to read and discuss the tendencies of individuals whose attention is exploited and whose data are processed like a raw material in the hands of surveillance capitalist companies, whose decisions and choices are directed, whose free will and privacy are threatened, to make surveillance commonplace despite all this, through the concepts of consumer culture and attention economy in the context of online behavioral advertising.