Vergi mahsup ve takası: Ülke uygulamaları ve yargı kararları
Tax credit and set-off: Country practices and judicial decisions
  1. Tez No: 931072
  2. Yazar: MEHMET ALPER ELMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALPERTUNGA AVCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi borcu, vergi borcunu sona erdiren haller, mahsup, takas, ülke uygulamaları, Tax debt, circumstances ending tax debt, tax credit, set–off, country practices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Vergi borcunun sona ermesinde asıl olan, mükellefin vergi kanunlarında belirtilen süre ve şekilde ödemeyi gerçekleştirmesidir. Ayrıca zamanaşımı, terkin, mahsup ve takas başta olmak üzere, kimi zaman vergi aslına kimi zaman da vergi cezalarına, gecikme zammı ve faizine ilişkin olmaları nedeniyle uzlaşma, af, pişmanlık ve ıslah, kanun yolundan vazgeçme, ceza indirimi ve ölüm 'vergi borcunu sona erdiren diğer haller' başlığında değerlendirilmektedir. Ancak vergi borcunu sona erdiren mahsup ve takas müesseselerinin ayrı olarak incelenmesi yararlı olacaktır. Mahsup ve takas nitelikleri, uygulanma biçimleri, doğurdukları sonuçlar ve korudukları hukuki menfaatler yönünden tamamen farklılık arz etmesine rağmen; her iki kavram, uygulamada ve hatta mevzuatta birbiri yerine kullanılması sebebiyle karıştırılabilmektedir. Bu çalışmada, vergi hukukunda mahsup ve takas; nitelikleri, şartları ve uygulanma boyutlarıyla ele alınarak, aralarındaki farklılıkların belirginleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda güncel literatür taranarak teorik çerçeve çizilmiş, iki kavram ulusal hukuk bağlamında detaylı irdelenmiş, seçili ülkelerdeki mahsup ve takasa ilişkin uygulama örneklerine değinilmiş ve Türk Vergi Hukuku'ndaki yansıması karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın asıl amacı istikametinde her iki kavram itibarıyla yaşanan anlam karmaşasının, yasal düzenlemelerin lafzında yapılacak değişiklikle ortadan kaldırılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The termination of tax debt depends on the taxpayer paying within the specified time and form as per tax laws. Tax debt can end due to statute limitations, cancellation, tax credit, and set–off. Additionally, reconciliation, amnesty, regret and amendment, waiver of legal remedies, reduction of penalties, and death are considered under the heading of 'other circumstances that terminate the tax debt' since they are sometimes related to tax penalties, late fees, and interest. It would be helpful to examine tax credit and set–off procedures separately, as they differ in their qualifications, application methods, consequences, and legal interests they protect. Even though tax credit and set– off are used interchangeably in practice and legislation, they need clarification. This study aims to clarify the differences between tax credits and set–offs in tax law by addressing their qualifications, conditions, and application principles. The theoretical framework is drawn by reviewing the current literature, and the two concepts in the scope of national law are examined in detail. Examples of practices regarding tax credits and set–offs in selected countries are mentioned, and their reflection in Turkish Tax Law is evaluated comparatively. The primary objective of this study is to eliminate the confusion surrounding the meaning of both concepts by amending the wording of the legal regulations.