Açık ve uzaktan öğrenmede öğrenen katılımının incelenmesi
Investigation of learners' engagement in open and distance learning
- Tez No: 851878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açıktan ve uzaktan öğrenme, Uzaktan eğitim, Açıköğretim, Çevrimiçi öğrenme, Öğrenen katılımı, Öğrenen bağlılığı, Open and distance learning, Distance education, Open education, Online learning, Learner engagement, Engagement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde canlı ders etkinlikleri bağlamında çevrimiçi öğrenen katılımı incelenmiştir. Araştırmanın amacı, çevrimiçi öğrenen katılımının canlı ders memnuniyeti ile genel memnuniyeti nasıl etkilediğini incelemektir. Bununla beraber, öğrenenlerin demografik özellikleri özelinde de çevrimiçi öğrenen katılımı, canlı ders memnuniyeti ve genel memnuniyet irdelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kesitsel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 2022-2023 öğretim yılı bahar döneminde Açıköğretim Sisteminde kayıtlı, en az bir kez canlı ders etkinliklerine katılım göstermiş ve araştırmanın çevrimiçi anketini gönüllü olarak dolduran öğrenenlerdir. Öte yandan, amaca yönelik örnekleme yöntemiyle ulaşılan ve araştırmanın amacıyla uyumlu 1.069 öğrenenin verisiyle analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, çevrimiçi öğrenen katılımının canlı ders memnuniyeti ile genel memnuniyeti pozitif olarak etkilediğini göstermiştir. Bir diğer ifadeyle, çevrimiçi öğrenen katılımının artması durumunda hem canlı ders memnuniyetinin hem de genel memnuniyetin olumlu yönde artacağı görülmüştür. Ayrıca ders çalışmak için Anadolum eKampüs platformunda daha fazla süre geçiren öğrenenlerin, daha az süre geçiren öğrenenlere kıyasla çevrimiçi öğrenen katılımı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırmaya ilişkin bulgular tartışılmış ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to examine the online learner engagement within the context of live courses offered in Anadolu University Open Education System. The study investigated how online learner engagement affected live course satisfaction and overall satisfaction of learners. In addition, online learner engagement, live course satisfaction and general course satisfaction were examined in terms of the demographic characteristics of the learners. A cross-sectional survey design, one of the quantitative research method designs, was used in the study. Participants of the research were learners who were enrolled in the Open Education System of Anadolu University in the spring semester of the 2022-2023 academic year, attended live classes through Anadolum eKampüs learning management system at least one time, and voluntarily filled out the online survey of the research. On the other hand, analyzes were carried out with the data of 1,069 learners, who were reached through purposeful sampling method and compatible with the purpose of the research. The findings showed that online learner engagement positively affected live course satisfaction and overall course satisfaction. In other words, it was found that if online learner participation increases, both live course satisfaction and general course satisfaction would increase positively. Additionally, it was determined that learners who spent more time on the Anadolum eKampüs platform to study had higher online learner engagement levels compared to learners who spent less time. As a result, the findings of the research were discussed and suggestions for future research were presented.