Özel Tüketim Vergisi Kanunu (II) sayılı cetvelde yer alan motorlu taşıtlar ve bu taşıtlara uygulanan istisnaların değerlendirilmesi
Special Consumption Tax Law on vehicles in list (II) and the exclusions applied to these vehicles
- Tez No: 851879
- Danışmanlar: PROF. DR. CANATAY HACIKÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar, İstisna, Special Consumption Tax, Motor Vehicles, Exception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
01.08.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile birlikte yürürlükte bulunan bazı vergi ve harç gibi yükümlülükler kaldırılarak tek bir vergi kanununda düzenleme yapılmıştır. Motorlu taşıtlar üzerinden alınacak Özel Tüketim Vergisi'nin ana hatları Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda düzenlenmiş ve ilgili kanuna ekli (II) sayılı listede motorlu taşıtların gerek motor silindir hacmi gerekse taşıma kapasitesi gibi unsurlar göz önünde bulundurularak vergi oranları belirlenmiştir. Motorlu taşıtlar üzerinden alınacak Özel Tüketim Vergisi'nin uygulamada usul ve esaslarının belirlenmesi için Özel Tüketim Vergisi Kanunu (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği çıkartılmıştır. Motorlu taşıtlar üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi ülkemizde motorlu taşıt maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahiptir. Motorlu taşıt maliyetleri içindeki payı düşünüldüğünde uygulanan özel tüketim vergisine bazı istisna ve muafiyetler getirilmiştir. Bu çalışmada, Özel Tüketim Vergisi düzenlemeleri ve bu düzenlemelerde yapılan değişiklikler ele alınmış ve Kanun'a ekli (II) sayılı listede yer alan taşıtlara uygulanan istisnaların kimlere uygulanabileceği ve istisna kapsamına hangi taşıtların dahil edileceği çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In conjunction with Special Consumption Tax No. 4760, which become valid 01.08.2002, a single tax code was regulated by abolishing obligations such as many taxes and fees in force. The main lines of the Special Consumption Tax to be charged on motor vehicles have been regulated in the Special Consumption Tax and the tax rates have been determined by considering the factors such as engine cylinder volume and carrying capacity of motor vehicles in the list (II) attached to the relevant law. In order to determine the instructions, procedures and principles of the Special Consumption Tax to be charged on motor vehicles, the Special Consumption Tax Law (II) List Implementation General Communiqué was issued.The Special Consumption Tax on motor vehicles has a significant share in passenger motor vehicle speeds. Considering the consumption share of motor transportation costs, some exceptions and exemptions were introduced to the consumed special tax. This, Special Consumption Tax regulations and the changes made in these transactions have been discussed and it has been tried to include the exemptions applied to the vehicles in the list (II) attached to the Law and which vehicles can be included in the scope of the exemption.