Beslenme ve diyetetik öğrencileri ile diyetisyenlerin gıda takviyeleri konusundaki bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi: Antalya ili örneği
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of nutrition and dietetics students and dietitians on food supplements: The case of Antalya province
  1. Tez No: 851882
  2. Yazar: AYDAN ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN DEMİR BARUTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Takviye Edici Gıdalar, Beslenme, Diyetisyen, Öğrenci, Food Supplements, Nutrition, Dietitian, Student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, Antalya ilinde ikamet eden diyetisyenler ile beslenme ve diyetetik öğrencilerinin gıda takviyeleri konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan araştırma, Ocak-Nisan 2023 tarihleri arasında, araştırmaya katılmayı kabul eden 206 beslenme/ diyetetik öğrencisi ve diyetisyen ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanmış veri toplama formu kullanılmıştır. Veriler yüz yüze ve Google form üzerinden online olarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizine göre; katılımcıların gıda takviyesi konusundaki bilgi kaynakları, gıda takviyeleri kullanma durumları, temin şekilleri, kullandıkları gıda takviyeleri, kullanma endikasyonları, önerdikleri gıda takviyeleri ve önerme endikasyonları arasında öğrenciler ve diyetisyenler arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, diyetisyenlerin beslenme ve diyetetik öğrencilerine kıyasla gıda takviyelerini daha çok kullandıkları ve daha çok önerdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of dietitians and nutrition and dietetics students residing in Antalya about food supplements. The research, which is descriptive and cross-sectional, was conducted between January and April 2023 with 206 nutrition/dietetics students and dietitians who agreed to participate in the research. A data collection form prepared by the researchers based on the literature was used as a data collection tool. Data was collected face to face and online via Google form. According to the analysis of the data obtained from the research; It was found that there was no significant difference between students and dietitians regarding the participants' sources of information about food supplements, their use of food supplements, ways of supplying them, the food supplements they used, their indications for use, the food supplements they recommended and their indications for recommending them. As a result, this study found that dietitians use and recommend food supplements more than nutrition and dietetics students.