Kiral B-amino asitlerin enamidlerden eldesinde ara ürün sentezleri
The Synthesis of intermediate compounds in the synthesis of chiral B-amino acids from enamides
- Tez No: 85192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN ÖZEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kiral P-amino asitler, Enamidler, Enansiyoseçici indirgeme, Oksidasyon, Chiral p-amino acids, Enamides, Enantioselective reduction, Oxidation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi KIRAL p-AMİNO ASİTLERİN ENAMIDLERDEN ELDESINDE ARA ÜRÜN SENTEZLERİ Selma UYAR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Özden ÖZEL GÜVEN Ortak Tez Danışmanı: Prof.Dr. Ayhan S. DEMİR Eylül 1999, 55 sayfa Bu çalışmanın amacı P-furil substitue enamidlerin ve enamidleri yapabilmek için gerekli ana ürünlerin sentezleridir. Literatürde enamid sentezleri için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Fakat P-furil substitue enamidlerin eldeleri için yöntem yok denecek kadar azdır. Bu tezde N-[2 (109), N-[2-(2-furil)-l- metilprop-l-enil]propanamid (113) ve N-[2-(2-ftıril)prop-l-enil],N-metilbenzamid (118) enamidlerinin sentezlenmesi çalışılmıştır. N-[2-(2-Furil)-l-metiletenil]propanamid (109) enamidi furfural (105) den başlanarak elde edilmiştir. N-[2-(2-Furil)-l-metilprop-l-enil]propanamid(113) mÖZET (devam ediyor) enamidinde asetil furan (110) başlangıç maddesi olarak kullanılmıştır. N-[2-(2- Furil)prop-l-enil],N-metilbenzamid (118) enamidi Horner- Wittig ve Wadsworth- Emmons reaksiyonları kullanılarak sentezlenmeye çalışılmıştır. Sentez yöntemlerine detayıyla çalışmada yer verilmiş ilgili literatür özetlenmiştir. Bu çalışmanın önemi, sentezlenecek P-furil substitue enamidlerin verimlerinin yüksek olması halinde ileride kiral rodyum komplekslerinin katalizörlüğünde enansiyoseçici olarak hidrojenlenmeleri ve P-furil halkasının oksitlenerek karboksilik asitlere dönüştürülmesi ve bu şekilde kiral P-amino asitlerin eldelerinde yeni bir yöntem geliştirilebilmesinden gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis THE SYNTHESIS OF INTERMEDIATE COMPOUNDS IN THE SYNTHESIS OF CHIRAL P -AMINO ACIDS FROM ENAMIDES Selma UYAR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Assoc.Prof.Dr. Özden ÖZEL GÜVEN Co-Advisor: Prof.Dr. Ayhan S. DEMİR September 1999, 55 pages The aim of this study is the synthesis of p-furyl substituted enamides and the synthesis of necessary intermediate compounds in the synthesis of these enamides. There are kinds of procedures in literature for the synthesis of enamides. But there are few methods for the synthesis of p-furyl substituted enamides. In this thesis, N-[2-(2-furyl)-l-methylethenyl]propanamide (109), N-[2-(2-furyl)- l-methylprop-l-enyl]propanamide (113) and N-[2-(2-furyl)prop-l-enyl],N- methylbenzamide (118) have been tried to be synthesized.ABSTRACT (continued) N-[2-(2-Furyl)-l-methylethenyl]propanamide (109) has been synthesized from furfural (105). In the synthesis of N-[2-(2-furyl)-l-methylprop-l- enyl]propanamide (113), acetyl furane (110) has been used as a starting material. N-[2-(2-Furyl)prop-l-enyl],N-methylbenzamide (118) has been tried to be synthesized with Horner- Wittig and Wadsworth-Emmons reactions. In this study, synthetic procedures have been given in details and related literature has been summarized. The importance of this study comes from that if the yields of p-furyl substituted enamides are high, in future studies, these enamides will be hydrogenized using chiral rodium complexes as catalysts and P-furyl ring will be converted to carboxylic acids by oxidation, and so, a new procedure will be improved for the synthesis of chiral P-amino acids.