Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesinin EUROFIT, ASSO PROJECT ve CONNECTICUT test bataryaları ile karşılaştırılması
Comparison of health-related physical fitness scorecard with EUROFIT, ASSO PROJECT and CONNECTICUT test batteries
- Tez No: 851933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ULUPINAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET SEVİNDİK AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, EUROFIT, ASSO PROJECT, CONNECTİCUT, SİFUK, Fiziksel performans, Physical fitness, EUROFIT, ASSO PROJECT, CONNECTICUT, SİFUK, Physical performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sağlıkla İlgili Fiziksel Uygunluk Karnesinde (SİFUK) yer alan testlerin uluslararası standartlara uygunluğunu belirlemek ve global test bataryaları olarak kabul edilen European Test of Physical Fitness (EUROFIT), Adolescents and Surveillance System for the Obesity prevention (ASSO PROJECT) ve“Connecticut Physical Fitness Assessment”(CONNECTICUT) ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya 5-8. sınıf düzeyinde öğrenim gören 40 öğrenci (22 kız ve 18 erkek) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara SİFUK, EUROFIT, ASSO PROJECT ve CONNECTICUT Test Batarya'larında yer alan egzersizlerin tümü uygulanmıştır. Farklı test bataryalarında aynı motorik özelliği ölçmek için kullanılan egzersizler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca test bataryalarının içerdiği değişken setleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için kanonik korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: SİFUK'ta esnekliği ölçmek için kullanılan otur-uzan testi sonuçlarının diğer test bataryalarında yer alan esneklik sonuçları ile büyük ölçüde benzer olduğu bulunmuştur. Ancak SİFUK'ta kas dayanıklılığını ölçmek için kullanılan mekik Mekik Testi sonuçlarının global test bataryalarında yer alan koşma temelli egzersizler ile ilişkisinin 0,291–0,460 arasında olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde SİFUK'ta kas kuvvetini ölçmek için kullanılan Şınav Testi sonuçlarının global test bataryalarında yer alan diğer kuvvet testleri ile arasındaki ilişkinin 0,210–0,438 arasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca SİFUK ve global test bataryaları arasındaki bütünsel ilişkiyi tespit etmek için yapılan kanonik korelasyon analizi sonuçları SİFUK ve CONNECTICUT arasında yüksek düzeyde bir ilişki (0,796) olduğunu gösterirken; SİFUK ve diğer test bataryaları arasında (0,238 ve 0,273) düşük düzeyde ilişkiler olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: SİFUK test bataryasının kolay uygulanabilir ve ulaşılabilir ölçüm yöntemleri ile fiziksel uygunluğun ölçülmesine odaklandığı düşünüldüğünde kapsayıcılığı artırmak için CONNECTICUT test bataryasının uygun bir referans oluşturacağı düşünülmektedir. CONNECTICUT Test Bataryası'nda, SİFUK'tan farklı olarak koşma temelli bir dayanıklılık testi uygulandığı ve diğer test bataryalarıyla daha yüksek ilişkili ortak bir değişken seti içerdiği göz önüne alındığında, SİFUK'a bir dayanıklılık koşusunun dahil edilmesinin ölçülen fiziksel uygunluk kapsamını büyük ölçüde artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the compliance of the tests included in the Health-Related Physical Fitness Report Card (SİFUK) with international standards and to compare it with globally accepted test batteries such as the European Test of Physical Fitness (EUROFIT), Adolescents and Surveillance System for the Obesity prevention (ASSO PROJECT), and CONNECTICUT. Methods: Forty students (22 girls and 18 boys) studying in grades 5-8 voluntarily participated in this study. Participants were subjected to all the exercises included in the SİFUK, EUROFIT, ASSO PROJECT, and CONNECTICUT Test Batteries. The relationships between exercises used in different test batteries to measure the same motor skill were examined using correlation analysis. Additionally, canonical correlation analysis was used to determine the relationship between the variable sets included in the test batteries. Results: It was found that the sit-and-reach test results used in SİFUK to measure flexibility were largely similar to the flexibility results in other test batteries. However, the sit-up test results used in SİFUK to measure muscular endurance had a correlation ranging between 0.291–0.460 with running-based exercises in global test batteries. Similarly, the push-up test results in SİFUK for measuring muscular strength were found to have a correlation ranging between 0.210–0.438 with other strength tests in global test batteries. Moreover, the results of the canonical correlation analysis conducted to determine the holistic relationship between SİFUK and global test batteries showed a high level of correlation (0.796) between SİFUK and CONNECTICUT, while revealing low-level correlations (0.238 and 0.273) with other test batteries. Conclusion: Considering that the SİFUK test battery focuses on measuring physical fitness with easily applicable and accessible measurement methods, it is thought that the CONNECTICUT test battery would be a suitable reference to increase inclusivity. Given that the CONNECTICUT Test Battery involves a running-based endurance test different from SİFUK and contains a set of variables more highly correlated with other test batteries, it is believed that including an endurance run in SİFUK could significantly increase the scope of measured physical fitness.