1989 Bulgaristan göçü 'İnegöl' örneği
1989 Bulgarian migration 'İnegöl' example
  1. Tez No: 851991
  2. Yazar: GÜL KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İnegöl, Bursa, Soydaş Kent, 1989 Göçü, Asimilasyon, Muhacir, İnegöl, Bursa, Soydaş Kent, 1989 Migration, Assimilation, Immigrant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye coğrafyası ile sınırlı kalmayan Türk kültürü, Dünya üzerinde geniş bir alanda karşımıza çıkar. Bulgaristan da bu alanların en başında gelmektedir. 1989 göçü öncesi ya da süresi zarfında Bulgar nüfusunun içerisinde bulunan azınlıkların arasında büyük çoğunluğu Türk nüfusu oluşturmaktaydı. Bulgaristan'ın da dikkatini çeken bu nüfus yoğunluğu zamanla devletin asimilasyon sürecine gitmesine sebep olmuştur. Hatta başlarda burada yaşayan Türklerin Bulgar soyundan geldiğini ve Osmanlı zamanında Müslümanlaştırılmış olduklarını iddia etmiştir. Çünkü Osmanlı devletinden kalan nüfus her zaman onlar için potansiyel bir tehlikeydi ve nüfusun artışı tehdit olarak algılanıyordu. Bulgaristan, kendi sınırları içerisinde yaşayan Müslüman-Türk nüfusunu eritme politikasıyla dini, sosyal, kültürel baskılarla yok etmeye çalışsa da başarılı olamamış, olumsuz giden politika sonucunda soydaşlarımızı göçe zorunlu bırakmıştır ve 1989 göçüyle yaşanan ızdırap son bulmuştur. Sınır kapısının açılmasıyla binlerce vizeli, vizesiz göçmen sınıra akın etmiştir. Beklenmeyen bir nüfus hareketliliği yaşanınca devlet göçmenleri ülkede 51 farklı ile dağıtmıştır. Kimi akrabasının yanına kimi devletin imkân sağladığı yerlere yerleştirilmiştir. Bu çalışmada özetle belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen göçmenlerin göç öncesi, göç sırasında yaşananlar ve göç sonrası gösterilen 51 ilden biri olan ve en fazla göç almış olan Bursa İlinin İnegöl ilçesi örneği ayrıntıları ile belirtilmiştir. İnegöl'de ikamet eden muhacirlerle görüşülmüş, göç sonrası yaşanan sosyal ve kültürel etkileşim üzerine durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish culture, which is not limited to Turkey's geography, appears in many countries. Bulgaria is at the top of these areas. The Turkish population constituted the majority of the minorities within the Bulgarian population before or during the 1989 immigration. This population density caught the eye of Bulgaria, and it also caused the state to go through a process of assimilation over time. It was even claimed that the Turks living here were descended from Bulgarians, and they had been Islamized during the Ottoman period. The reason for this is that the remaining population of the Ottoman Empire was always a potential danger to them, and the increase in population was perceived as a threat. Although the Muslim-Turkish population living within the borders of Bulgaria was tried to be destroyed by religious, social, and cultural pressures through the policy of reducing it, it was not successful. As a result of this policy, our compatriots were forced to migrate, and the suffering ended with the 1989 migration. Thousands of immigrants flocked to the border, regardless of whether they had a visa or without a visa, with the opening of the border gate. When an unexpected population density occurred, the state distributed the immigrants to 51 different provinces. While some were placed with their relatives, some were placed in places provided by the state. As briefly stated in this study, the experiences of immigrants coming to the Republic of Turkey before, during, and after migration were examined. The example of İnegöl district of Bursa province, one of the 51 provinces shown after migration and constitutes the largest population density, is stated in detail. The immigrants residing in İnegöl were interviewed, and the social and cultural interaction after migration was emphasized.