Okullarda paylaşılan liderlik uygulamalarının örgütsel sinerji üzerindeki rolü
The role of shared leadership practices in schools on organizational synergy
  1. Tez No: 851998
  2. Yazar: NURDAN VEYİSOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Paylaşılan liderlik, örgütsel sinerji, takım çalışması, örgütsel bütünleşme, karşılıklı beceri geliştirme, Shared leadership, organizational synergy, teamwork, organizational integration, mutual skill development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmada, okullarda paylaşılan liderlik uygulamalarının örgütsel sinerji üzerindeki rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde desenlemiştir. Araştırmanın evrenini 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ilindeki Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Beyoğlu ilçelerindeki devlet ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler, örneklemini ise kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla ulaşılabilen 330 ortaöğretim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeği”ve“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin okullarda paylaşılan liderlik uygulamalarına ve okullardaki örgütsel sinerjiye ilişkin algıları yüksek bulunmuştur. Okullarda paylaşılan liderlik uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşlerinin cinsiyet ve aynı okulda çalışma süresi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sinerjiye ilişkin algı düzeyleri ise, kıdem değişkenine göre farklılaşmaktadır. Okullardaki paylaşılan liderlik uygulamaları ile öğretmenlerin örgütsel sinerji algıları arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Okullardaki paylaşılan liderlik uygulamaları, örgütsel sinerjinin anlamlı bir yordayıcısıdır. Öğretmenlerin okullarda paylaşılan liderlik uygulamalarına yönelik görevlerin ortak tamamlanması, çalışanlar arasında merkezi olmayan etkileşim ve duygusal destek algılarının, örgütsel sinerjiyi algılarını yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the level of importance of the role of shared leadership practices in schools on organizational synergy. The research was designed correlational design. The population of the research consists of teachers working in Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa and Beyoğlu districts of Istanbul province in the 2023 - 2024 academic year, and the sample consists of 330 teachers determined by the convenience sampling method. The data were collected with the“Shared Leadership Perception Scale”and“Organizational Synergy Scale for Teachers”. According to the findings, teachers' perceptions of shared leadership practices and organizational synergy in schools were found to be high. Teachers' views on shared leadership practices in schools showed significant differences according to gender and working time in the same school. It was determined that teachers' perception levels of organizational synergy differed significantly according to the seniority variable. A positive and strong relationship was found between shared leadership practices in schools and teachers' perceptions of organizational synergy. It was concluded that shared leadership practices in schools are a significant predictor of organizational synergy. Among the dimensions of shared leadership practices perception, joint completion of tasks, decentralized interaction among employees and emotional support were found to have predictive of organizational synergy.