İlköğretim kurumları bünyesindeki anasınıflarında yönetsel ihtiyaçlar ve öğretim liderliği sorunsalı
Managerial needs and instructional leadership problem in maternity schools within primary education institutions
  1. Tez No: 851999
  2. Yazar: SEDA AKBAŞ PAYLAN
  3. Danışmanlar: DR. GÖKHAN DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Anasınıfı, Yönetsel İhtiyaç, Öğretim Liderliği, Etkili okul, Preschool education, kindergarten, managerial need, instructional leadership, effective school
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim kurumları bünyesinde yer alan anasınıflarında çalışan okul öncesi öğretmenlerinin yönetimsel ihtiyaçları ve öğretim liderliğiyle ilgili sorunlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden, temel nitel araştırma deseni kullanılan bu çalışmada, çalışma grubunu Uşak ilinde yer alan ilköğretim okulu bünyesindeki anasınıflarında görev yapan 24 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplamada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve görüşme yapılan öğretmenler, seçkili örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Alan yazın taraması yapılarak açık uçlu soru havuzu oluşturulmuş ve araştırmanın amacına uygun, kapsam geçerliliğini sağlaması için uzman görüşüne başvurulmuştur. İlköğretim kurumları bünyesindeki anasınıflarında öğretmelerin, okul yöneticileri ile branş farklılığından kaynaklı, güç mesafesi ve öğretim süreciyle ilgili idari sorunlar yaşadığını göstermektedir. Öğretmenlerin mevzuat sorunları bakımından yasal düzenlemeler ve yöneticilerin görev- sorumluluklarından kaynaklı sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin branş farkından dolayı öğretmenlerin büyük çoğunluğu motivasyonlarının etkilenmediğini ifade etmişlerdir. Okul yöneticilerinin kavramsal ve teknik yeterlilik alanlarıyla ilgili beklentilerde öğretmenlerin genellikle sürecin dışında kaldıkları ve okul öncesi eğitim kurumlarıyla ilgili mevzuat ve okul öncesi eğitim programı doğrultusunda okul yöneticilerinin yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları, insani konularla ilgili beklentilerde genelde bir problem yaşamadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin, öğretim liderliği kapsamında yer alan ihtiyaçlarını genel olarak karşıladıkları fakat alanları itibarıyla kendilerine destek sağlanmasında sorun yaşadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the managerial needs and the problems of the teaching leadership of pre-school teachers working in their kindergartens within the primary education institutions. In this study, which used qualitative research method and qualitative research methods, basic qualitative research pattern to achieve the determined objectives, as a method, this, the working group consists of 24 preschool teachers working in the primary school in Usak province. Semi-structured interview technique was used as the data collection method and the interviewed teachers were determined by the criterion sampling method from the selected sampling methods. An open-ended question pool was created by scanning the field summer and expert opinion was applied to ensure scope validity in accordance with the purpose of the research. It shows that the teachers in the primary education institutions have experienced managerial problems related to power distance and teaching process caused by branch difference with the managers. It has been determined that teachers experience problems related to legislation and issues arising from the duties and responsibilities of administrators. The majority of teachers have stated that their motivation is not affected due to the branch difference of their principals. In the expectations regarding the areas of conceptual and technical competence, it was concluded that teachers are generally excluded from the process and that school administrators do not have sufficient knowledge of the teachers in accordance with the Regulation and Preschool Program of Preschool Education Institutions. Expectations related to humane competence areas have been found to have no problems in general terms. It has been seen that teachers generally meet the needs of instructional leadership, but they do not receive any support in the branch.