İnternet üzerinden dizüstü bilgisayar satın alan tüketicilerin satın alma tercihini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting the purchase preference of consumers buying laptops online
- Tez No: 852035
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ATIL BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dizüstü Bilgisayar, Pazarlama Karması, Elektronik Ticaret, Reklam, Etkileyici, Satın Alma Karar Süreci, Notebook, Marketing Mix, Electronic Commerce, Advertising, Influencer, Purchasing Decision Process
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnternetin icat edilmesinden sonra, işletmeler ticaretlerini internet üzerinden yapmaya başlamıştır. Zaman içerisinde internet ortamında yapılmış olan satışların miktarı düzenli ve sürekli olarak artmış ve artmaya da devam etmektedir. E-ticaret ismindeki bu kanalda işletmeler satın alımlarını artırmak amacıyla yeni pazarlama karmaları ve süreçler geliştirerek hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bu yeni faktörlerle müşterilere devamlı olarak mesajlar iletilmekte, daha kolay biçimde satın alımı sağlanmakta ve tüketici efor harcamadan ürünü elde edebilmektedir. İşletmelerin bu satışları sağlayabilmesi için tüketicilerin hangi faktörlerden etkilendiklerinin, maruz kaldıkları mesajlara ne kadar duyarlı olduklarının, dizüstü bilgisayarların teknik detaylarının tüketici açısından öneminin belirlenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Hipotez testlerinin analiz sonuçlarına göre pazar ve ödeme yönlü satın alım davranışının; cinsiyet ve sahip olunan dizüstü bilgisayar markasına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları kapsamında araştırmanın teorik ve pratik katkılarına yer verilmiş, kısıtlar paylaşılarak sonraki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the invention of the Internet, businesses started to conduct their trade over the Internet. Over time, the amount of sales made on the internet has increased regularly and continuously and continues to increase. In this channel called e-commerce, businesses are trying to achieve their goals by developing new marketing mixes and processes to increase their purchases. With these new factors, messages are continuously communicated to customers, purchasing is made easier and the consumer can obtain the product without effort. In order for businesses to achieve these sales, the aim of the study is to determine which factors affect consumers, how sensitive they are to the messages they are exposed to, and the importance of the technical details of laptops for consumers. According to the analysis results of the hypothesis tests, it was determined that market and payment-oriented purchasing behavior differed according to gender and the brand of laptop computer owned. Within the scope of the research results, the theoretical and practical contributions of the research are included, limitations are shared and suggestions are made for further research.