Eğitim ve öğrenim hakkı bağlamında eğitim ve öğretim kamu hizmetinin dijital ortamda yürütülmesi
Conducting the education and training publice service in the digital environment in the context of the right to education and training
  1. Tez No: 852034
  2. Yazar: HASAN TAHSİN SADIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHLİS ÖĞÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Öğrenim Hakkı, Eğitim ve Öğretim Kamu Hizmeti, Dijitalleşme, Dijital Ortam, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Right to Education and Learning, Education and Training Public Service, Digitalization, Digital Environment, Information and Communication Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yeni ve gelişen teknolojiler uyarınca topluma sunulan kamu hizmetlerinde de değişimlerin olması kaçınılmazdır. Bu hizmetlerden birisi de toplumun gelişmesinde büyük önemi haiz olan eğitim ve öğretim hizmetleridir. İçinde bulunduğumuz dijital çağdan eğitim ve öğretim hizmetleri de etkilenmektedir. Dijitalleşen dünyamızda eğitim ve öğretim kamu hizmetinin de çağa ayak uydurması gerekir. Dijitalleşmeyle birlikte eğitim ve öğretim kamu hizmetinin de dijital ortamda yürütülmesi mümkün hale gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde eğitim ve öğretim kavramları, eğitim ve öğrenim hakkı hususuna değinilmiş, eğitim ve öğrenim hakkının uluslararası boyutu açıklanmıştır. Sonra da Türk Hukuku'nda eğitim ve öğrenim hakkına ilişkin anayasal ve yasal düzenlemelerden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde eğitim ve öğretim kamu hizmeti kavramı değerlendirilmiştir. Akabinde kamu hizmeti ilkelerinin eğitim ve öğretim kamu hizmeti yönünden izahı yapılmıştır. Eğitim ve öğretim kamu hizmetinin özel kişilere gördürülmesinden bahsedilmiştir. Son olarak da evrensel hizmet kavramı açıklanmış ve eğitim ve öğretim hizmetinin evrensel hizmet boyutu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise kamu hizmetinde dijitalleşme hususu açıklanmış, eğitimde dijital devrimlerden bahsedilmiş, eğitim ve öğretim kamu hizmetinin dijital ortamda yürütülmesi hususunda dijital eğitim-öğretim araçlarına yer verilmiştir. Türkiye'de eğitimde dijitalleşmeye yönelik projeler açıklanmış ve eğitim ve öğretim kamu hizmetinin dijital ortamda yürütülmesi bağlamında idarenin sorumluluğu ile çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable that there will be changes in the public services provided to the society in line with new and developing technologies. One of these services is education and training services, which are of great importance in the development of society. Education and training services are also affected by the digital age we are in. In our digitalizing world, education and training public service must also keep pace with the age. With digitalization, it has become possible to carry out education and training public service in digital environment. In this context, in the first part of the study, the concepts of education and training, the right to education and training were mentioned, and the international dimension of the right to education and training was explained. Then, constitutional and legal regulations regarding the right to education and training in Turkish Law are mentioned. In the second part of the study, the concept of education and training public service is evaluated. Subsequently, the principles of public service are explained in terms of education and training public service. The provision of education and training public service to private persons is mentioned. Finally, the concept of universal service is explained and the universal service dimension of education and training service is evaluated. In the third part, the issue of digitalization in public service is explained, digital revolutions in education are mentioned, and digital education-education tools are included in the digital environment of education and training public service. Projects for digitalization in education in Türkiye are explained and the study is concluded with the responsibility of the administration in the context of digitalization of education and training public service.