Sosyal medya aracılığıyla işlenen cinsel taciz suçu
Sexual harassment offense committed through social media
  1. Tez No: 852038
  2. Yazar: ECE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE EKER KAZANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Cinsel davranış, Cinsel suçlar, Cinsel taciz, Türk Ceza Kanunu Türk ceza hukuku, Cinsel şiddet, Adli bilişim, Adli kontrol, Sosyal medya, Criminal law, Sexual behavior, Sex offenses, Sexual harassment, Turkish Penal Code, Turkish criminal law, Sexual violence, Computer forensics, Judicial control, Social media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Sosyal medya, son dönemde gelişen teknoloji ile birlikte toplum tarafından yaygın olarak kullanılan dijital bir mecra haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanlar arasındaki sosyal ilişkiler de sosyal medya platformlarına taşınmıştır. Öte yandan sosyal medyanın anonim olarak kullanılabilmesi, bu mecrada işlenen suçların denetlenemez olmasına neden olmuştur. Böylece, sosyal medya bir çok suç ile birlikte cinsel özgürlüğe karşı suçların da sıklıkla işlendiği bir yer haline gelmiştir. Bu kapsamda çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde,“cinsel suçlar”ile korunan hukuki değerin zaman içinde geçirdiği evrim ele alınmıştır. Cinsel suçların uzun bir tarihsel geçmişe olduğu söylenebilir. Ancak insanlar ve toplumlar, zaman içinde“cinsel suçlar”ile korunan hukuki değerin ne olduğuna ilişkin olarak farklı düşünceler ileri sürmüşlerdir. Bunun temel nedeni, insanlık tarihi ve sosyal ve kültürel değerler, dini inançlar ve toplumsal kurallar açısından meydana gelen çeşitli değişimlerdir. Modern toplumlarda bireyin cinsel özgürlüğün mutlak ve tek sahibi olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmanın konusu olan cinsel taciz suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesinde“cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar”başlığı altında düzenlenmiştir. Cinsel taciz suçu, mağdura dokunmaksızın mağdurun cinsel özgürlüğünün ihlal edilmesi suretiyle işlenmektedir. Birinci bölümde, cinsel taciz suçunun temel şekli ve suçun unsurları klasik yöntem çerçevesinde incelenmiştir. Suçun kanuni tanımında hangi davranışların cinsel taciz suçu kabul edileceği açıkça belirtilmemiştir. Bu nedenle, Yargıtay kararları ve doktrindeki tartışmalar çerçevesinde, hangi davranışların cinsel taciz suçu olarak tanımlandığına açıklık getirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, cinsel taciz suçunun sosyal medya aracılığı ile işlenmesi ele alınmıştır. Bu kapsamda, failin sosyal medya üzerinden mağdura mesaj göndererek, mağdurun paylaşımlarına yorum yaparak veya mağduru videoya kaydedip fotoğrafını çekerek cinsel taciz suçunu işlemesi halinde nasıl cezalandırılacağı Yargıtay kararları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu perspektifinden mağdurun etek altı görüntülerinin çekilmesi ve çocuğun sanal cinsel istismarı eylemlerine değinilmektedir. Bununla birlikte, sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilen cinsel taciz suçunun“özel hayatın gizliliğini ihlal”,“müstehcenlik”,“ısrarlı takip”ile ilişkisi de vurgulanmaktadır. Cinsel taciz suçunun sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirilmesi halinde, yürürlükte olan kanunun ve suçun nitelikli hallerinin faili cezalandırmak için yeterli olup olmayacağı hususu tartışılmıştır. Son olarak çalışmanın ikinci bölümünde, sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirilen cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması sürecine yer verilmiştir. Bu kısımda, sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirilen cinsel taciz suçu açısından özellik arz edebilecek haller olan, delillerin elde edilmesi, suçun ispatı sorunu, mağdurun ifadesinin alınması gibi hususlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has become a digital platform commonly used by the community with the developing technology in recent years. With the development of technology, social relations between people have also moved to social media platforms. On the other hand, the anonymous use of social media has made the crimes committed on this platform uncontrollable. Social media has become a platform where crimes against sexual freedom are committed more frequently, as well as many other crimes. In this context, our study divided into two parts. In the first part of the study, the evolution of the legal value protected by“sexual offenses”over time was examined. Sexual offenses can be considered to have a lengthy historical background. Over time, people and societies have had different opinions as to what the legal value protected by“sexual offenses”is. The main reason is the history of humanity and the various changes in social and cultural values, religious beliefs, and social rules. In modern societies, the sexual freedom of the individual is considered to be the absolute and sole owner of sexual freedom. The crime of sexual harassment, which is the title of this research, is defined under the title of“offenses against sexual integrity”in Article 105 of the Turkish Criminal Code. Sexual harassment is committed without touching the victim, but violating the victim's sexual freedom. In the first part, the basic form of the sexual harassment offense and elements of the offense are analyzed in the frame of the classic principle. In the legal definition of the crime, it is not specified clearly which behaviors are considered sexual harassment crimes. Therefore, in the framework of the decisions of the Supreme Court and the doctrinal arguments, clarifications have been made on which behaviors are defined as the crime of sexual harassment. The second section of the research, the crime of sexual harassment through social media is examined. In this context, how the offender will be punished if the offender commits the crime of sexual harassment by sending messages to the victim via social media, commenting on the victim's posts, or recording the victim on video and taking photographs of the victim has been evaluated by the decisions of Supreme Court. In addition, the acts of upskirting and cyber grooming are mentioned from the Turkish Criminal Law point of view. Additionally, the relationship between the crime of sexual harassment through social media with“violation of privacy”,“obscenity”, and“stalking”is also highlighted. The issue of the law in force and the qualified forms of the crime that impose heavier penalties will be sufficient or not to punish the perpetrator if the crime of sexual harassment is committed through social media. Eventually, in the second part of the study, the process of investigation and prosecution of the crime of sexual harassment through social media is included. In this section, issues such as obtaining evidence, the problem of proving the crime, and taking the victim's statement, which may be specific to the crime of sexual harassment through social media, have been mentioned.