Nörojenik alt üriner sistem disfonksiyonu olan hastalarda onabotulinum toksin A enjeksiyonu etkinliğinin ürodinamik parametrelerle ilişkisi
Relationship between onabotulinum toxin A injection efficacy and urodynamic parameters in patients with neurogenic lower urinary tract dysfunction
- Tez No: 852152
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYRAK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Üroloji, Urology
 - Anahtar Kelimeler: Prediktif faktör, Onabotulinum toksin A, Ürodinami, Predictive factor, Onabotulinum Toxin A, Urodynamics
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
Klinik yönetiminde multidisipliner yaklaşımı gerektiren, patolojinin gerçekleştiği nöral saha lokasyonu temelinde semptomlar birlikteliğiyle öne çıkan nörojenik alt üriner sistem disfonksiyonlu hastalarda onabotulinum toksin A (onaBoNT-A) uygulaması, etkinlik ve güvenliği çoğu çalışmada gösterilmiş olan, bir tedavi seçeneğidir. Çalışmamızdaki amaç onaBoNT-A enjeksiyonu başarısını ömgörebilecek ürodinamik parametrelerin araştırılmasıdır. Çalışmamız kapsamında, kliniğimizde son 10 yılda, ilk kez 200 İÜ onaBoNT-A enjeksiyon tedavisi uygulanmış ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 74 hasta; laboratuvar, radyolojik ve ürodinamik parametreler bakımından incelendi. OnaBoNT-A uygulanımından 6 ay sonraki hasta verileri üzerinden analizler yapıldı. Hasta memnuniyeti temelinde 200 İÜ onaBoNT-A enjeksiyon tedavisinden fayda gören ve fayda görmeyen hastalar iki gruba ayrıldı. Etkinliği öngörebilecek faktör araştırmamızı fayda sağlanan subgrup özelinde; günlük kullanılan ped sayı düşüşü ve onaBoNT-A enjeksiyonundan görülen fayda süresi ile ürodinamik parametreler arasında çoklu regresyon analiziyle korelasyonu irdelendi. Çalışmamızda birincil analiz noktamızda, onaBoNT-A tedavisine yanıt veren ve tedaviye yanıtsız gruplar arasında etkinliği öngören ürodinamik, laboratuvar ya da radyolojik parametre izlenmedi. İkincil değerlendirme noktasında ise; kompliyans düştükçe onaBoNT-A' nın etkinlik süresinin uzadığı, maksimum detrüsör basıncı arttıkça fayda süresinin uzadığı ve düşük sistometrik kapasite ile günlük kullanılan ped sayı düşüşünün daha fazla olduğu görüldü (sırasıyla; p=0.035, p=0.018, p=0.024) Nörojenik alt üriner sistem disfonksiyonu (NAÜSD) hastalarında onaBoNT-A uygulamasının etkinliği ve güvenilirliği gösterilmiştir. Bu tedaviye yanıtı öngörebilecek parametrelerle ilişkili çalışma sayısının kısıtlı olduğu bilinmektedir. Çalışmamız neticesinde onaBoNT-A uygulamasından görülebilecek faydayı öngörebilen parametre gösterilememiştir. Ancak etkinlikle korele bazı ürodinamik parametreler saptanmıştır. Düşük kompliyans ve yüksek detrüsör basıncının fayda süresiyle pozitif yönde, düşük kapasite ile günlük ped sayısı arasında negatif korelasyon görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Neurogenic Lower Urinary Tract Dysfunction, Specialty Thesis in Medicine, Department of Urology, Gaziantep, 2024 Onabotulinum toxin A (onaBoNT-A) application is a treatment option whose effectiveness and safety have been demonstrated in most studies in patients with neurogenic lower urinary tract dysfunction, which requires a multidisciplinary approach in clinical management and is characterized by the association of symptoms based on the neural field location where the pathology occurs. The aim of our study is to investigate the urodynamic parameters that can predict the success of onaBoNT-A injection. Within the scope of our study, 74 patients who received 200 IU onaBoNT-A injection treatment for the first time in our clinic in the last 10 years and met the inclusion criteria; They were examined in terms of laboratory, radiological and urodynamic parameters. Analyzes were made on patient data 6 months after OnaBoNT-A application. Based on patient satisfaction, patients who benefited from 200 IU onaBoNT-A injection treatment and those who did not benefit were divided into two groups. Our research on factors that can predict effectiveness is specific to the benefited subgroup; The correlation between the decrease in the number of pads used daily and the duration of benefit from onaBoNT-A injection and urodynamic parameters was examined by multiple regression analysis. At our primary point of analysis in our study, no urodynamic, laboratory or radiological parameters were monitored that predict effectiveness between the groups that responded to onaBoNT-A treatment and those that did not respond to treatment. At the secondary evaluation point; It was observed that as compliance decreased, the duration of effectiveness of onaBoNT-A was prolonged, as maximum detrusor pressure increased, the duration of benefit was prolonged, and with low cystometric capacity, the decrease in the number of pads used per day was greater (p=0.035, p=0.018, p=0.024, respectively). The effectiveness and safety of onaBoNT-A application in patients with neurogenic lower urinary tract dysfunction (NLUTD) has been demonstrated. It is known that the number of studies on parameters that can predict response to this treatment is limited. As a result of our study, no parameter could be shown that could predict the benefit that could be seen from onaBoNT-A application. However, some urodynamic parameters that correlate with effectiveness have been identified. Low compliance and high detrusor pressure were found to be positively correlated with benefit duration, while low capacity was negatively correlated with the number of pads.