Bursa ilindeki devşirme camiler
Devshirme mosques of Bursa province
- Tez No: 852172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kilise, Cami, Devşirme, Mimari, Roma, Bizans, Osmanlı, Church, Mosque, Devshırme, Architecture, Roman, Byzantine, Ottoman
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Avrupa ve Asya'nın kesişim noktalarından birinde bulunan Bursa, konumu sebebiyle ticaretin geliştiği bir yer olmuş, bu durum farklı kültürlerin etkin olmasına ve oluşmasına zemin hazırlamıştır. Ayrıca tarih öncesinden günümüze gelene değin pek çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklar içerisinde mimari faaliyetlerin en yoğun olduğu dönem Doğu Roma (Bizans) ve Osmanlı dönemleri olmuştur. Çalışmada, Doğu Roma kiliselerinden Osmanlı devrinde camiye dönüştürülen dört adet yapı tespit edilmiştir. Yapıların içerisinde günümüzde en iyi durumda olanı Fatih Cami'dir. Bu çalışmada; söz konusu devşirme camilerin tarihi gelişimi, plan, mimari, malzeme ve süsleme bakımından incelenerek günümüzdeki son durumu araştırılmış ve çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bursa, located at one of the intersection points of Europe and Asia, has been a place where trade has developed due to its location, which has paved the way for different cultures to be active and formed. It has also been home to many cultures from prehistory to the present day. Among these civilizations, the most intense period of architectural activities was the Eastern Roman (Byzantine) and Ottoman periods. In the study, four buildings converted from Eastern Roman churches into mosques during the Ottoman period were identified. The one in the best condition today is the Fatih Mosque. In this study, the historical development, plan, architecture, materials and ornamentation of the aforementioned spolia mosques were analyzed and their current status was investigated and evaluated in line with the information obtained from various sources.