Erişkin hastalarda preoperatif uyku kalitesinin postoperatif deliryum durumuna etkisi
The effect of preoperative sleep quality on postoperative delirium in adult patients
  1. Tez No: 852181
  2. Yazar: DİLEK ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TİRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deliryum, Genel Anestezi, Uyku Kalitesi, Yaş, Delirium, General Anaesthesia, Sleep Quality, Age
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Uyku bozuklukları; solunum, kardiyovasküler, metabolik ve psikiyatrik bozuklukları olan yaşlı hastalarda daha fazla olmak üzere postoperatif durumu etkileyen hem kişisel hem de sosyoekonomik düzeyde hastalar üzerinde potansiyel olarak ciddi bir bedel ödeten, önemli bir klinik antitedir. Literatürde uyku kalitesinde ve uyku miktarında ciddi bozulma kritik hastalarda nörolojik bozuklukların gelişmesi ve artan morbidite ile ilişkili bulunmuştur. 45 yaş üstünde perfüzyon bozuklukları, koroner hadiseler ve nörolojik hastalıkların arttığı bilindiğinden orta yaşlı ve yaşlı hastaların postoperatif deliryum tablosu araştırılmıştır. Bizim de çalışmamızda, primer amacımız, genel anestezi alan 45-64 yaş ve 65 yaş üstü erişkin hastalardaki preoperatif uyku kalitesinin postoperatif deliryum durumu üzerine etkilerini araştırmaktır. Sekonder olarak ise postoperatif uyku kalitesine ve ayrıca iyileşme ölçütlerine etkisini değerlendirmektir. Preoperatif uyku kalitesi artan hastalarda postoperatif deliryum tablosunun azalacağı ve iyileşme sürecinin de hızlanacağı hipotezi üzerinden tezimizi savunmaya çalıştık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde, Ağustos 2023 ile Aralık 2023 tarihleri arasında 2 saatten uzun süren genel anestezi ile yapılan operasyonlarda orta yaşlı (45-64) ve yaşlı (>65) hastalarda gerçekleştirildi. Preoperatif değerlendirme sürecinde hastalar ameliyat gününden bir gün öncesinde preoperatif Stop Bang, Pittsburgh Sleep Quality Index(PSQI) ve ameliyattan hemen önce ise Mini Mental teste tabi tutuldular. İntraoperatif olarak yaş, cinsiyet, BMI, ASA, cerrahi süre, intraoperatif kan kaybı ve komorbiditeleri kayıt altına alındı. Postoperatif olarak ise Pittsburgh Sleep Quality Index 3 gün, son gün Postoperative Quality of Recovery (QoR)-15 scores ve 3 gün 3D-CAM ve ICU-CAM bakıldı. Hastalar serviste ve yoğun bakımda 72 saat boyunca eğer taburcu oldularsa yine ilk 72 saat takipleri telefonla olmak üzere yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan 150 hastadan grup 1 de serviste postoperatif takip edilenler 37 hasta, grup 2 de ise 33 hastaydı. Bunlardan grup 1 de serviste deliryum tanısı konan 9 hasta, grup 2 de ise 5 hastaydı. Gruplar arasında postoperatif deliryum açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktur(p=0,248), gruplar arasında %95 güven aralığında değerlerimiz -0,248/0,116'dir. Bu anlamda, öncelikle grup 1 de yoğun bakımda postoperatif takip edilenler 38 hasta, grup 2 de ise 42 hastaydı. Bunlardan grup 1 de yoğun bakımda deliryum tanısı konan 10 hasta, grup 2 de ise 7 hastaydı. Gruplar arasında postoperatif deliryum açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktur (p=0,471), gruplar arasında %95 güven aralığında değerlerimiz -0,046/0,178'dir . PSQI ile yoğun bakım deliryumu arasındaki bağlantıya baktığımız zaman ise, özellikle 5 puan üzeri ciddi uyku bozukluğu olarak değerlendirilen hastalardan 65 yaş üzeri olan grubun one way ANOVA analizinde, grup 1 için p=0,569 iken grup 2 için p=0,03 olarak yaşlı hastalarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur . Sonuç: Bütün bu anlamlılıklar göz önüne alındığında, postoperatif deliryumdan korunmak için preoperatif uyku bozukluğu tespit edilen hastaların elektif cerrahisinin daha iyi bir uyku kalitesi sonrasına kadar ertelenmesi önemlidir ve meslektaşlarımıza yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sleep disorders; it is an important clinical entity that affects the postoperative status, especially in elderly patients with respiratory, cardiovascular, metabolic and psychiatric disorders, and has a potentially serious toll on patients both personally and socioeconomically.The literature has linked severe disturbances in sleep quality and quantity to the development of neurological disorders and increased morbidity in critical patients. As perfusion disorders, coronary events, and neurological diseases are known to increase in individuals aged 45 and above, our study investigates postoperative delirium in middle-aged and elderly patients. In our study, the primary objective is to examine the impact of preoperative sleep quality on postoperative delirium in adults aged 45-64 and those aged 65 and above undergoing general anesthesia. Secondarily, we aim to assess the effects on postoperative sleep quality and recovery outcomes. We hypothesize that increased preoperative sleep quality will lead to accelerated postoperative recovery. We tried to defend our thesis on the hypothesis that postoperative delirium will decrease and the recovery process will accelerate in patients whose preoperative sleep quality increases. Materials and Methods: This study was conducted at the T.C. Health Sciences University Konya City Hospital Anesthesiology and Reanimation Clinic, involving middle-aged (45-64) and elderly (>65) patients who underwent surgeries lasting more than 2 hours between August 2023 and December 2023. During the preoperative assessment, participants underwent the Preoperative Stop Bang, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) one day before the surgery, and Mini-Mental test just before the operation. Intraoperatively, age, gender, BMI, ASA, surgical duration, and comorbidities were recorded. Postoperatively, the Pittsburgh Sleep Quality Index was assessed for three days, Postoperative Quality of Recovery (QoR)-15 scores on the last day, and 3D-CAM and ICU-CAM for three days. Patients were followed up for 72 hours in the ward and intensive care unit, with telephone follow-ups for the first 72 hours if they were discharged. Results: Among the 150 patients who participated in our study,37 patients were followed postoperatively in the ward in group 1 and 33 patients were in group 2. In group 1, 9 patients were diagnosed with delirium in the ward, while in group 2, 5 patients had delirium. There was no statistically significant difference in postoperative delirium between the groups (p=0.248), with a 95% confidence interval of -0.248/0.116. For intensive care unit (ICU) follow-up, 38 patients in group 1 and 42 in group 2 were ob- served. In group 1 ICU, ten patients were diagnosed with delirium, and in group 2 ICU, seven patients had delirium. There was no statistically significant difference in postoperative delirium between the groups (p=0.471), with a 95% confidence interval of -0.046/0.178. Analyzing the connection between PSQI and ICU delirium, especially in the group of patients aged 65 and above with severe sleep disorders (score of 5 and above), a statistically significant difference was found in group 2 (p=0.03) compared to group 1 (p=0.569) in one-way ANOVA analysis. Conclusion: Considering all these significances, delaying the elective surgery of patients with detected preoperative sleep disorders until better sleep quality is achieved is crucial to prevent postoperative delirium. This finding can provide guidance to our colleagues.