Üniversite öğrencilerinde depresyon şiddetinin bağlanma stilleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri bağlamında incelenmesi
Investigation of depression severity in university students in the context of attachment styles and cognitive emotion regulation strategies
  1. Tez No: 852227
  2. Yazar: ROHAT BAHTİYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KAYIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Bağlanma Stilleri, Bilişsel Duygu Düzenleme, Depression, Attachment Styles, Cognitive Emotion Regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Depresyon giderek artan bir endişe kaynağıdır. Bu araştırma, bağlanma kuramı ve bilişsel duygu düzenleme çerçevesinde depresyon semptom şiddetini incelemeyi hedeflemiştir. Araştırma örneklemini Türkiye'de eğitim alan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE), İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ) uygulanmak üzere oluşturulan araştırma anketi katılımcılara ulaştırılmış, veriler çevrimiçi platformlardan ve elden toplanmıştır. 562 lisans öğrencisi araştırmaya katılmış, dışlama kriterlerinin, kayıp ve uç değerlerin kontrolü sonrasında 451 katılımcının verileri analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 26 istatistik paket programından yararlanılmış, verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t testi, ANOVA uygulanmış, ANOVA istatistiğindeki anlamlı farkların incelenmesi için post-hoc testleri içinden Scheffe testi kullanılmıştır. İlişkisel analizler için Pearson korelasyon analizi yapılmış, ön şartların sağlanması ardından bağlanma stilleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin depresyon şiddetini yordayıcı etkilerini saptamak için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Sosyo-demografik değişkenlerin depresyon şiddeti, bağlanma stilleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerine etkisine dair bulgular, Pearson korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizi bulguları tartışma bölümünde değerlendirilmiş, sonuçlar aktarılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Kayıtsız bağlanma, saplantılı bağlanma, felaketleştirme, kendini suçlama, olumlu yeniden değerlendirme, plan yapmaya yeniden odaklanma ve olumlu yeniden odaklanma stratejilerinin depresyon şiddetindeki varyansın %44.3'ünü açıkladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Depression is a growing concern. This research aimed to examine depression symptom severity within the framework of attachment theory and cognitive emotion regulation. The research sample consists of university students studying in Turkey. The research questionnaire designed to apply the Socio-Demographic Information Form, Beck Depression Inventory (BDI), Relationship Scales Survey (BSA) and Cognitive Emotion Regulation Scale (CBT) was delivered to the participants, and the data were collected from online platforms and by hand. 562 undergraduate students participated in the study, and after checking the exclusion criteria, missing and outlier values, the data of 451 participants were analyzed. SPSS 26 statistical package program was used in the analysis of the data. Descriptive statistics, independent samples t test, ANOVA were applied in the analysis of the data, and the Scheffe test among the post-hoc tests was used to examine the significant differences in the ANOVA statistics. Pearson correlation analysis was performed for relational analyses, and after the prerequisites were met, hierarchical regression analysis was performed to determine the predictive effects of attachment styles and cognitive emotion regulation strategies on depression severity. Findings regarding the effects of socio-demographic variables on depression severity, attachment styles and cognitive emotion regulation strategies, Pearson correlation and hierarchical regression analysis findings were evaluated in the discussion section, the results were conveyed and suggestions were made. It was determined that dismissive attachment, preoccupied attachment, catastrophizing, self-blame, positive reevaluation, refocusing on planning and positive refocusing strategies explained 44.3% of the variance in depression severity.