Merkez bankalarının uyguladığı faiz politikalarının ekonomi ve borsa üzerindeki etkisinin incelenmesi
Analyzing the effect of the interest policies implemented by central banks on the economy and the stock market
- Tez No: 852231
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN TEKSİN TEVFİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Maliye, Econometrics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Faiz Politikası, Merkez Bankası, Granger Nedensellik Analizi, Zaman Serisi Analizi, Monetary Policy, Interest Rate Policy, Reserve Bank, Granger Causality, Time Series Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışması için izlenecek yöntem; öncelikle ilgili ekonomik ve finansal teorilerin incelenmesi ve açıklanması, konunun değerlendirilmesini sağlayacak şekilde belirlenen ve seçilmiş ana başlıkların araştırılması, araştırılan ana başlıkların tümüyle değerlendirilebilmesi maksadıyla daha önceki yıllarda yapılan araştırmalar ve analizlerin (Tablo 1.) yorumlanması, zaman içerisinde gelişen ve güncellenen politika uygulamalarının ve bunların etkilerinin incelenmesi ve mevcut Merkez Bankalarının uygulamalarının incelenmesi, inceleyeceğimiz verilerin ampirik olarak analiz edilerek sonuca ulaşılmasıdır. Ayrıca çalışmada; 2008 yılında meydana gelen küresel krizin ve 2020 yılında başlayan pandeminin etkilerinden bahsedilerek, genel anlamda dünya ekonomilerini ortak olarak etkileyen finansal ve para politikalarındaki gelişmeleri ortaya koyan başlıklar ile diğer taraftan yükselen piyasa ekonomilerindeki kriz göstergelerine, finansal risklere ve uygulanan enflasyon hedeflemesi ile faiz politikalarının ekonomi ve borsa verilerine etkisine odaklanarak Tablo 2' deki modellemeler, zaman serisi analizleri ile değerlendirmeler yoluyla sonuç çıkarılmasına ve tahminler yapılmasına olanak verecek analizlerin de yapılarak yorumlanmasını içeren bilgiler bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The method to be followed for this thesis; first of all, examining and explaining the relevant economic and financial theories, researching the main topics determined and selected in a way that will enable the evaluation of the subject, interpreting the researches and analyzes (Table 1) made in the previous years in order to fully evaluate the researched main headings, policy practices that have developed and updated over time and the aim of the study is to examine the effects of the current Central Banks and to analyze the applications of the existing Central Banks and to reach the result by empirically analyzing the data we will examine. Also in the study; Mentioning the effects of the global crisis that took place in 2008 and the pandemic that started in 2020, the titles revealing the developments in financial and monetary policies that jointly affect the world economies, on the other hand, the crisis indicators in the emerging market economies, financial risks and the inflation targeting applied and the interest policies on the economy and stock market. By focusing on the effect of the data, there will be information including the interpretation of the analyzes that will allow conclusions and predictions to be made through the modeling the equations, time series analyzes and appraisals and comparisons in Table 2.