Deri prik testi yapılan 2 yaş altı çocukların demografik, klinik özellikleri ve laboratuvar bulgularının tanıyla arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between demographic, clinical characteristics and laboratory findings and the diagnosis of children under 2 years of age who had skin prick test
- Tez No: 852235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DUKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerji, Astım, Atopik dermatit, Besin alerjisi, Deri prik testi, Allergy, Asthma, Atopic dermatitis, Food allergy, Skin prick test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Alerjik hastalıklar, ülkemizde ve dünyada sıklığı her geçen gün artan ve en sık çocukların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardır. Deri prik testi (DPT) özellikle immunglobulin E aracılı alerjik reaksiyonların teşhisinde en sık kullanılan ve ilk tercih edilen tanısal test yöntemidir. Çalışmamızda 2 yaş altı DPT uygulanan hastaların verilerinin sunulması ve güncel literatür ile tartışılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Konya Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniğine 1 Mart 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında gelen, 2 yaş altı DPT uygulanmış olan hastaların klinik, demografik ve laboratuvar verileri tıbbi kayıtlardan geriye dönük taranarak kaydedildi. Bulgular: Çalışma hastalarının yaş ortalaması 9,99 ± 9,45 aydı. Cinsiyet dağılımı %58,5 erkek, %41,5 kız idi. Sık enfeksiyon geçirme durumu %32,5 ve hastaneye yatış oranı ise %26,2 idi. Başvuru şikayetlerine bakıldığında kızarıklık, kaşıntı, kuruluk, öksürük, hırıltılı solunum, dışkıda mukus sırasıyla %57,5, %28,9, %45,3, %27,7, %26,2, %27,5 oranda görüldü. Alerjen tiplerine göre duyarlanma sıklıklarına bakıldığında en yüksek %27,5 oranla yumurta duyarlanması olduğu, bunu %23,4'lük bir oranla inek sütünün takip ettiği görüldü. Ev ortamında bulunan alerjenler arasında ise en sık peluş oyuncak (%56,1), sonra yün (%52,2) ve sigara (%53,6) olduğu belirlendi. Hastaların %55,6'sı besin alerjisi olan hastalardı; bu grupta en sık görülenler sırasıyla yumurta (%38,3) ve inek sütü alerjisiydi (%32,8). Hastaların %50,4'ünde atopik dermatit, %15,9'unda infantil astım vardı. Hastaların hiçbirinde DPT'ye bağlı komplikasyon görülmedi. Sonuç: Alerjik hastalıklar sıklığı giderek artan ve bebekleri ciddi oranda etkileyen önemli bir hastalık grubudur. Çalışmamızda 2 yaş altı bebeklerin DPT sonuçlarına göre en sık pozitiflik nedeninin besin alerjileri olduğunu belirledik. Atopik dermatit en sık görülen cilt bulgusu ve besin alerjilerine eşlik eden en sık hastalıktı. Yaş, aile öyküsü, semptomlar ve bulgular bu grup hastalarda beraber değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Allergic diseases are chronic diseases whose frequency increases day by day in our country and around the world and most often negatively affect the quality of life of children. Skin prick test (SPT) is the most frequently used and first preferred diagnostic test method, especially in the diagnosis of Immunoglobulin E (IgE)-mediated allergic reactions. In our study, we aimed to present the data of patients under the age of 2 who underwent SPT test and discuss it with the current literature. Materials and Methods: In our study, the clinical, demographic and laboratory data of the patients who came to Konya City Hospital Pediatric Allergy and Immunology Polyclinic between March 1, 2022 and March 1, 2023, and who underwent SPT under the age of 2 were recorded by retrospectively scanning their medical records. Results: The average age of the patients was 9.99 ± 9.45 months. Gender distribution was 58.5% boys and 41.5% girls. Frequent infection rate was 32.5% and hospitalization rate was 26.2%. Considering the presenting complaints, rash, itching, dryness, cough, wheezing, and mucus in the stool were seen in 57.5%, 28.9%, 45.3%, 27.7%, 26.2%, 27.5%, respectively. When the sensitization frequencies according to allergen types were examined, it was seen that the highest allergy to egg was 27.5%, followed by cow's milk with a rate of 23.4%. Among the allergens found in the home environment, the most common allergens were furry toys with 56.1%, followed by wool with 52.2% and cigarettes with 53.6%. 55.6% of the patients were patients with food allergies; The most common ones in this group were egg allergy (38.3%) and milk allergy (32.8%). 50.4% of the patients had atopic dermatitis and 15.9% had infantile asthma. No complications related to DPT were observed in any of the patients. Conclusion: Allergic diseases are an important group of diseases whose frequency is increasing and seriously affects babies. In our study, we determined that the most common cause of positivity according to DPT results of babies under 2 years of age was food allergies. Atopic dermatitis was the most common skin manifestation and the most common disease accompanying food allergies. Age, family history, symptoms and findings should be evaluated together in this group of patients.