Çocuk yoğun bakımda izlenen ağır diyabetik ketoasidoz olgularında serum elektrolit değişimlerinin ketoasidoza ikincil komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of serum electrolyte changes on complications secondary to ketoacidosis in patients with severe diabetic ketoacidosis followed up in paediatric intensive care unit
  1. Tez No: 852237
  2. Yazar: ZÜBEYR ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ATİKE ONGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabetes mellitus (Tip 1 DM), Diyabetik Ketoasidoz (DKA), DKA komplikasyonları, elektrolit, Type 1 diabetes mellitus (Type 1 DM), Diabetic Ketoacidosis (DKA), DKA complications, electrolytes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Çocuk yoğun bakım yatışlarının önemli bir kısmını oluşturan ağır diyabetik ketoasidoz vakalarının yatış anında ve yoğun bakım izlemindeki serum elektrolit değişkenliklerinin DKA'a bağlı gelişen komplikasyonlarla olan ilişkisini ortaya çıkarmak. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Kliniğinde Mart 2017- Mart 2023 tarihleri arasında Diyabetik Ketoasidoz nedeniyle tedavi altına alınmış 1 ay-18 yaş aralığındaki toplam 164 hasta restrospektif olarak değerlendirildi. Yoğun bakım yatışından itibaren en fazla 48 saatlik süreyi kapsayacak şekilde veri kaydı yapıldı. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, kan şekeri ölçümleri, venöz kan gazı değerleri, biyokimyasal testleri, verilen sıvı tedavileri ve içerikleri ile idrar çıkışı değerlendirildi. Bulgular: Toplam 159 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 7'sinde beyin ödemi gelişti. Yedi hastada AKI gelişimi tespit edildi. Dislipidemi 54 hastada mevcuttu. Hastaların yaş ortalaması 129,42 ay iken; çoğunluğun 121-216 ay aralığında olduğu görüldü. Kız cinsiyet (%54.1) daha fazlaydı. En yaygın başvuru şikayetleri polidipsi (%35,8) ve polifaji (%30,4) olarak belirlendi. Hastaların başlangıçta yüksek olan ketoasidoz parametreleri tedaviyle düzelmiştir. Yeni tanı alan hastalarda daha fazla dislipidemi (%43,7) ve pH düzelmesinin daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir. DKA süresi ile çeşitli laboratuvar değerleri arasında pozitif ve negatif korelasyonlar tespit edildi. Sonuç: Yeni tanı olanlarda DKA'ya ikincil komplikasyon gelişimi daha fazladır. DKA süresinin uzaması, yoğun bakım yatış süresinin uzaması ve beyin ödemi gelişimi ile ilişkilidir. Başlangıç serum sodyum, serum klor ve Cl/Na oranı AKI gelişimi ile ilişkilidir. Dislipidemi gelişimi yoğun bakım yatış süresinin uzaması ile ilişkilidir. Çalışma pediatrik DKA tedavisinde serum elektrolit değerlerinin yakından takip edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to elucidate the relationship between serum electrolyte variations during admission and intensive care monitoring in cases of severe diabetic ketoacidosis (DKA), which constitutes a significant portion of pediatric intensive care unit admissions. Materials and Methods: A total of 164 patients, aged 1 month to 18 years, admitted for the treatment of Diabetic Ketoacidosis at the Pediatric Intensive Care Unit of the Health Sciences University Antalya Health Research and Application Center between March 2017 and March 2023, were retrospectively evaluated. Patient's data were recorded covering a maximum of 48 hours from the start of intensive care admission. Demographic information, vital signs, blood glucose measurements, venous blood gas values, biochemical tests, administered fluid therapies, and their contents, as well as urine output, were assessed. Results: A total of 159 patients were included in the study. Cerebral edema developed in 7 patients, and acute kidney injury (AKI) was observed in seven cases. Dyslipidemia was present in 54 patients. The average age of the patients was 129.42 months, with the majority falling within the range of 121-216 months. Female gender (54.1%) was predominant. The most common presenting complaints were polydipsia (35.8%) and polyphagia (30.4%). Ketoacidosis parameters, initially elevated, improved with treatment. New-onset cases showed a higher incidence of dyslipidemia (43.7%), and a longer duration for pH correction was observed. Positive and negative correlations were found between DKA duration and various laboratory values. Conclusion: The development of complications secondary to DKA is more common in newly diagnosed cases. Prolonged DKA duration is associated with an extended duration of intensive care admission and the development of cerebral edema. Initial serum sodium, serum chloride, and Cl/Na ratio are associated with the development of AKI. The development of dyslipidemia is linked to the prolonged duration of intensive care admission. This study emphasize the importance of closely monitoring serum electrolyte values in the pediatric management of DKA.