Erasmus+ programına katılan müzik eğitimi anabilim dalı öğrencileri ile program koordinatörlerinin deneyim ve görüşlerinin incelenmesi
Examining the experiences and opinions of music education department students and program coordinators participating in the Erasmus+ program
- Tez No: 852292
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYHAN KURTULDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: AB Eğitim ve Gençlik Programları, Erasmus+ Programı, Müzik Eğitimi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki müzik öğretmenliği bölümlerinden Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışına öğrenim görmeye giden öğrencilerin ve bu süreçte öğrencilere rehberlik yapan program koordinatörlerinin deneyim ve görüşlerini incelemektir. Çalışmada araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak hazırlanmış 10 açık uçlu sorunun yer aldığı Erasmus+ Soru Formu (ESF), Erasmus+ programıyla yurtdışında öğrenim görmüş, gönüllü 28 öğrenciye online olarak yönlendirilmiştir. Aynı zamanda müzik öğretmenliği bölüm Erasmus koordinatörü olan gönüllü 11 akademisyen de 12 açık uçlu sorunun yer aldığı koordinatörler için Erasmus Soru Formu'na (KESF) katılım sağlamıştır. Öğrencilerin ve program koordinatörlerinin Erasmus+ programına yönelik görüş ve düşünceleri alınarak nitel veriler elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu veriler, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemiyle analiz edilerek tablolar halinde sunulmuştur. Bu çalışma, Erasmus+ programına katılmayı düşünen müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerine yol göstermesi ve literatüre yeni bir bakış açısı kazandırması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın sonucunda Erasmus+ programı kapsamında yurtdışına giden müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin hayata daha geniş bir perspektiften baktığı, farklı kültür ve yeni insanlarla karşılaştığı, yurtdışı deneyimi edindiği, programın yabancı dil ve müzik eğitimlerine katkı sağladığı bilgisine ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the experiences and perspectives of students participating in the Erasmus+ Program, specifically within the realm of music education offered by the faculty of education in Turkey. The study also explores the insights of program coordinators who guide students through this process, utilizing qualitative research methods. The research employed the interview technique as part of a qualitative data collection approach. Two distinct questionnaires were utilized: the Erasmus+ Questionnaire (ESF), comprising 10 open-ended questions developed by the researcher based on expert opinions for student participants, and the Erasmus Questionnaire for Coordinators (KESF), which included 12 open-ended questions for academic coordinators, also developed through expert input. The ESF was distributed online to 28 voluntary students who had participated in the Erasmus+ program, while 11 volunteer academicians, serving as Erasmus coordinators for the music teaching program in the faculty of education, participated in the KESF. The qualitative data gathered sought the opinions and thoughts of both students and program coordinators on the Erasmus+ program. Subsequently, the data underwent analysis using the descriptive analysis method, a qualitative research approach, and the findings were presented in tabular form. This study holds significance in guiding students within the music education department of the faculty of education who contemplate participating in the Erasmus+ program. Moreover, it contributes a novel perspective to the existing literature. The research findings indicate that students from the music education department, engaging in the Erasmus+ program abroad, develop a broader outlook on life, encounter diverse cultures and individuals, acquire international experience, and enhance their proficiency in foreign languages and music education.