The Concept of equilibrium and its effect of change from static to dynamic on architectural end-products
Denge kavramı ve statikten dinamiğe doğru olan değişimin mimari sonuç ürün üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 85230
  2. Yazar: ÜLKÜ İNCEKÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZEN EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: strüktürel denge, görsel denge, düzen, yerçekimi, geometri, enerji, Structural equilibrium, structural balance, gravity, geometry, energy, structural order. in
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz Yeryüzündeki tüm nesneler/yapılar sahip oldukları strüktürel kurgulan sayesinde ayakta durabilmektedir. Bir strüktürel kurgunun herhangi bir bozunuma (kırılma, çökme, yıkılma v.b.) uğramadan ayakta kalabilmesi onların denge durumunda olmalarının bir sonucudur. Herhangi bir strüktürel kurgunun denge durumunu etkileyen en önemli etki yerçekim kuvvetidir.Bu sabit etki altında, oluşturulan strüktürel kurgulardaki farklılaşma denge kavramındaki değişimle açıklanabilmektedir. Dolayısıyla, heykeltraşlık, mimarlık ve mühendislik ürünlerinde görülen değişimi analiz etmek denge kavramındaki değişimi anlamakla mümkün olmaktadır. Denge kavramındaki değişimlere neden olan temel etkenler ise bilimdeki gelişmelerdir. Bu gelişmelerin somut ürünlerdeki yansıması, hem strüktürel kurgunun yük aktarım biçimlerinde hem de kurgunun görsel ifadesindedir. Dolayısıyla tez kapsamında bilimdeki gelişmelere bağlı olarak denge kavramındaki değişimin somut ürünlerdeki yansıması, strüktürel ve geometrik analizlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu analizlerin ifadelendirilmesi denge-hareket ilişkisi üzerinden olmaktadır. Temel fiziğin“bir nesne ya durağan ya da hareketlidir”kabulüne dayanılarak strüktürel kurgulardaki değişimin; hareketi barındırmayan strüktürlerden, hareketi barındıran (harekete meyilli ve/veya hareketli) strüktürlere doğru bir değişim olduğu kabulüne varılmıştır. Bir başka ifadeyle; bu değişimin yere tam bağımlı hareketsiz denge kurgulu strüktürlerden, yerden kopmaya çalışan strüktürlere doğru olduğu söylenebilir. Sonuç olarak da günümüzde gelmen noktada bilimsel değişimlere bağlı olarak görülen/görülebilecek olan farklı denge kurgulu çözümlerin tartışılması söz konusudur. Genel olarak bu çözümleri farklı geometrik düzenlerle ifade edilebilenler ve yerçekimi etkisinden bağımsız olmaya yönelik olanlar şeklinde sınıflandırmak mümkün olmaktadır. ivBu saptamalar doğrultusunda tezde amaçlanan; denge kavramındaki değişimlerin saptanarak bu değişimlerin strüktürel sonuç ürünlerine etkilerini analiz ederek, gelecekte bu etkilerin nasıl olabileceğine dair bazı ipuçlarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT All of the objects/buildings on the earth can stand due to their structural orders. Standing of a structural order without suffering any damage (broken down, collapsing...) is the result of their state of equilibrium. The most important factor effecting the state of equilibrium of any structural order is the force of gravity. Differantiation in the structural orders formed under this stable effect can be explained by the change in the concept of equilibrium. Therefore, analysing the change in architectural and engineering end-products could only be done by understanding the change in the concept of equilibrium. Scientific developments are the basic factors causing the changes in the concept of equilibrium. Reflections of these developments on concrete products is both in the types of load transfer of structural order and in visual expression of order. Consequently,in the scope of the thesis, depending on developments in the science, reflections of the change in the concept of equilibrium on concrete products is tried to be explained by structural and geometrical analses. Expression of these analyses are made through the relationship between equilibrium and movement. It is concluded that the change in the structural orders basing on an acceptance of basic physics that“an object is either stable or movable ”; is from structures having no motion to structures having any kind of motion (having tendency to move and/or moving). In other words, it can be said that, this change is from immobile structures having whole connection with the ground, to structures trying to remove from the ground. At the end, in today, it is possible to discuss about solutions having different equilibrium orders that is seen/will be seen basing on scientific developments. Generally it is possible to classify these solutions as solutions that can be expressed by different geometrical orders or solutions towards to be independent from the force of gravity. 11İn the light of these determinations the aim of the thesis is to determine changes in the concept of equilibrium and to analyse their effects on structural end-products and to give some clues about their future effects.