Adezyon öngörülen veya median girişin başarılamadığı hastalarda laparoskopik giriş noktalarından jain noktasının ve supraumbilikal giriş noktasının kullanılmasının güvenirliliği
The reliability of using jain point and supraumbilical entry point, laparoscopic entry points, in patients with predicted adhesions or failed median entry
- Tez No: 852317
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Jain, Supraumbilikal, Median, Pelvik kitle, Santral, Laparoskopi, Jain, Supraumbilical, Median, Pelvic mass, Laparoscopy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Laparoskopi birçok cerrahi uzmanlıkta yaygın bir prosedürdür. Laparoskopiden kaynaklanan komplikasyonlar genellikle karın içine ilk giriş ile ilişkilidir. Geçirilmiş herhangi bir batın cerrahisi, pelvik enfeksiyon öyküsü, endometrioma, kemoterapi/radyoterapi önemli adezyon oluşumuna neden olabilir. Bu preop sorgulanması gereken özellikler yaralanmaları önlemek için laparoskopik cerraha yol göstermelidir. Bu çalışmanın amacı ise geçirilmiş batın cerrahisi olan ve batın içi büyük adneksiyel kitlesi (10 cm üzeri) bulunan hastalarda laparoskopik Jain noktasının ve supraumbilikal giriş noktasının laparoskopiyi uygulayabilmek için bunun iyi ve uygulanabilir bir laparoskopi noktası olduğunu kanıtlayarak ilk girişte ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirir. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Ocak 2021-Haziran 2023 tarihleri arasında laparoskopik jain ve supraumbilikal giriş noktasından jinekolojik operasyon yapılan 18 yaş üstü tüm hastalar dahil edildi. Çalışmamız retrospektif bir tanımlayıcı çalışmadır. Hastane bilgi sisteminden yapılan tarama sonucu toplam 72 hasta saptanmıştır. Bunlardan 15 hasta laparoskopik jain noktasından ve 57 hasta ise supraumbilikal giriş noktasından operasyonları yapılmıştır. Veriler, IBM SPSS.23 (IBM Inc., Chicago, IL, ABD) programına aktarılarak istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 15'i (%20,8) Jain noktası, 57'si (%79,2) Supraumbilikal nokta hastasıydı. Hastaların 42'sinin (%58,3) batın için adezyon yeri batın ön duvarı, 11'inin (%15,3) umbilikus, 26'sının ise (%36,1) batın yan duvarındaydı. Pelvik kitlesi 10 cm üzeri olan hastaların hepsine supraumbilikal giriş tercih edilmiştir. İleus gibi ciddi median kesisi bulunan hastalara Jain noktasından giriş tercih edilmiştir. Ayrıca santral yağlanması bulunan 5(%33,3) hastada Jain noktasından giriş tercih edilmiş ve hiçbir komplikasyon saptanmamıştır. Umbilikal herni onarımı geçirmiş mesh bulunan hastalara ameliyat endikasyonuna göre Jain veya supraumbilikal noktalardan giriş tercih edilmiştir. Sonuçlarına göre gerçekleştirilen operasyonların 3'ünde (%4,2) intraop oluşan komplikasyon görüldü. Hastaların 42'sinin (%58,3) batın için adezyon yeri batın ön duvarı, 11'inin (%15,3) umbilikus, 26'sının ise (%36,1) batın yan duvarındaydı. Bu sonuç bize sık kullanılan umbilikus noktasından giriş gerçekleştirilmesi durumunda komplikasyon oranımızı artıracağını göstermektedir. Bu alternatif giriş noktası sayesinde komplikasyondan korunmamız sağlanmıştır. Çalışmamızın diğer bir sonucu ise geçirilmiş operasyon sayısından ziyade geçirilmiş operasyonun niteliği adezyon ciddiyetini ve oranını artırmaktadır. Jain noktası hastalarının %66,6'sında median ve umbilikal insizyon yeri varken; Supraumbilikal noktası hastalarının sadece %7,1'inde umbilikal insizyon yeri bulunmaktadır. Over kisti, Jain nokta hastalarının %26,7'sinde, Supraumbilikal nokta hastalarının %5,4'ünde endikasyon nedeniydi. Supraumbilikal nokta hastalarının %28,1'inde endikasyon 10 cm üzeri pelvik kitleydi, Jain nokta hastalarında bu endikasyon hiç görülmedi. Bu da bize büyük pelvik kitlesi bulunan hastaların laparoskopik ameliyatının yapılabilmesi için supraumbilikal girişin önemini göstermektedir. Özellikle median kesisi ve santral yağlanması olan hastalarda Jain noktasının tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca umbilikal herni onarımı bulunan hastalarda hastanın ameliyat endikasyonuna göre alternatif giriş noktası belirlenmelidir. Bu çalışmamız sonucunda jain noktası ve suprambilikal nokta giriş yerleri hastanın öyküsüne, endikasyonuna göre tercih edilip, cerraha güvenli bir alternatif giriş noktası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Laparoscopy is a common procedure in various surgical specialties. Complications arising from laparoscopy are typically associated with the initial entry into the abdominal cavity. Any previous abdominal surgery, history of pelvic infection, endometrioma, or significant adhesion formation due to chemotherapy/ radiotherapy can be relevant preoperative factors that should be investigated to guide the laparoscopic surgeon in preventing injuries. The purpose of this study is to prove that the laparoscopic Jain point and supraumbilical entry point are suitable and feasible for performing laparoscopy in patients with a history of abdominal surgery and a large adnexal mass (greater than 10 cm), minimizing potential problems during the initial entry. The study included all patients aged 18 and above who underwent gynecological operations through laparoscopic Jain and supraumbilical entry points at the Suleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital Women's Health and Obstetrics Clinic between January 2021 and June 2023. The study is a retrospective descriptive study. A total of 72 patients were identified through a screening of the hospital information system. Out of these, 15 patients underwent operations through the laparoscopic Jain point, and 57 patients underwent operations through the supraumbilical entry point. The data were transferred to IBM SPSS 23 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) for statistical analysis. 15 (20.8%) of the patients included in the study were operated on through the Jain point, while 57 (79.2%) were through the Supraumbilical point. Of the patients, 42 (58.3%) had adhesions in the abdominal wall, 11 (15.3%) at the umbilicus, and 26 (36.1%) on the abdominal sidewall. Supraumbilical entry was preferred for patients with pelvic masses greater than 10 cm. For patients with a significant midline incision, such as ileus, entry through the Jain point was preferred. Additionally, in 5 (33.3%) patients with central obesity, entry through the Jain point was preferred, and no complications were detected. For patients who had undergone umbilical hernia repair with mesh, entry through the Jain or Supraumbilical points was chosen based on the surgical indication According to the results, complications occurred intraoperatively in 3 (4.2%) of the performed operations. Of the patients, 42 (58.3%) had adhesions in the abdominal wall, 11 (15.3%) at the umbilicus, and 26 (36.1%) on the abdominal sidewall. This result indicates that using the commonly employed umbilical entry point may increase our complication rate. The use of this alternative entry point has ensured our protection against complications. Another result of our study is that the character of previous surgeries, rather than their quantity, increases the severity and rate of adhesions. While 66.6% of Jain point patients had median and umbilical incisions, only 7.1% of Supraumbilical point patients had umbilical incisions. Ovarian cyst was the indication in 26.7% of Jain point patients and 5.4% of Supraumbilical point patients. In 28.1% of Supraumbilical point patients, the indication was a pelvic mass greater than 10 cm, while this indication was not observed in Jain point patients. This highlights the importance of supraumbilical entry for performing laparoscopic surgery in patients with a large pelvic mass. Particularly in patients with a midline incision and central obesity, the Jain point should be preferred. Additionally, for patients with umbilical hernia repair, the alternative entry point should be determined based on the patient's surgical indication. Our study results indicate that the choice between Jain and supraumbilical entry points, based on the patient's history and indication, provides a safe alternative entry point for the surgeon