E-tel akıllı telefon uygulamasının ortodontik tedavi gören hastalarda oral hijyen motivasyonu ve davranış değişikliği üzerine etkilerinin incelenmesi
Evolution of the effects of e-tel smartphone application on oral hygiene motivation and behavior change in patients receiving orthodontic treatment
- Tez No: 852365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ BAŞER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, ağız hijyeni, akıllı telefon uygulaması, Orthodontic treatment, oral hygiene, smartphone application
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sabit ortodontik tedavi gören hastaların ağız hijyeni motivasyonunu iyileştirmek için geliştirilen akıllı telefon uygulamasının geleneksel sözel hijyen motivasyonu ile karşılaştırıldığında ağız hijyeni motivasyonuna ve davranış değişikliğine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 13 ile 21 yaş aralığında iskeletsel ve/veya dişsel Sınıf I maloklüzyona sahip ve akıllı telefon kullanan, daimi dentisyonunu tamamlanmış̧ 50 hasta dahil edildi. Hastalar,“e Tel”isimli akıllı telefon uygulaması kullandırılan mobil grubu ve sözel hijyen motivasyonu verilen kontrol grubu olarak iki gruba bölündü. Sabit ortodontik tedavinin 1. gün (T0), 1. ay (T1), 2. ay (T2) ve 3. ayında (T3) kanin dişler, sağ-sol üst lateral dişler plak boyama tableti ile boyanıp ağız içi klinik fotoğraflar alındı. İstatistiksel analizler için SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, yüzde, minimum, maksimum) kullanıldı. Nicel verilerin normal dağılıma uygunlukları Shapiro-Wilk testi ve grafiksel incelemeler ile sınanmıştır. Normal dağılım gösteren nicel değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Student-t testi, normal dağılım göstermeyen nicel değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Mann-Whitney U test kullanıldı. Normal dağılım gösteren nicel değişkenlerin grup içi karşılaştırmalarında Tekrarlı ölçümler varyans analizi ve ikili karşılaştırmaların değerlendirmelerinde Bonferroni düzeltmeli ikili değerlendirmeler kullanıldı. Bulgular: Mobil uygulama kullanımı, hastaların tedaviye kooperasyonunu arttırmıştır. Gruplar arası değerlendirmeye bakıldığında, çalışma grubu olgularının T1, T2 ve T3 zaman noktalarındaki gingival indeks, kanama indeksi ve plak indeksi değerleri değişimi, kontrol grubu olgularına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, sabit ortodontik tedavi gören hastaların ağız hijyeni motivasyonunu ve ağız sağlığını iyileştirmek için geliştirilen bir akıllı telefon uygulamasının tedavi süresince kullanımı, kullanıcıların ağız hijyeni motivasyonunu ve ağız sağlığını sözel anlatıma göre daha olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of a smartphone application developed to improve the oral hygiene motivation of patients receiving fixed orthodontic treatment on oral hygiene motivation and behavior change compared to traditional verbal hygiene motivation. Materials and Methods: Fifty patients between the ages of 13 and 21, with skeletal and/or dental Class I malocclusion, using a smartphone, and with completed permanent dentition were included in our study. The patients were divided into two groups: the mobile group, which was given the smartphone application called“eTel”, and the control group, which was given verbal hygiene motivation. On the 1st day (T0), 1st month (T1), 2nd month (T2) and 3rd month (T3) of fixed orthodontic treatment, canine teeth, right and left upper lateral teeth were stained with a plaque staining tablet and intraoral clinical photographs were taken. SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for statistical analysis. Descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, percentage, minimum, maximum) were used when evaluating the study data. The suitability of quantitative data for normal distribution was tested using the Shapiro-Wilk test and graphical analysis. Student-t test was used for comparisons of normally distributed quantitative variables between two groups, and Mann-Whitney U test was used for comparisons of non-normally distributed quantitative variables between two groups. Repeated measures analysis of variance was used for intragroup comparisons of normally distributed quantitative variables, and Bonferroni corrected pairwise evaluations were used for evaluations of pairwise comparisons. Results: The use of mobile applications increased patients' cooperation with treatment. Considering the intergroup evaluation, the changes in gingival index, bleeding index and plaque index values of the study group cases at T1, T2 and T3 time points were found to be statistically significantly lower than the control group cases. Conclusion: The results of this study show that the use of a smartphone application developed to improve the oral hygiene motivation and oral health of patients receiving fixed orthodontic treatment during the treatment affects the users' oral hygiene motivation and oral health more positively than verbal expression.