İslam hukukunda nükûl ve Osmanlı dönemi uygulaması
Nukūl in Islamic law and Ottoman period practice
- Tez No: 852392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İspat Vasıtası, Yemin, Nükûl, Dâvacı, Dâvalı, İslamic Law, Means of Proof, Oath, Nukūl, Plaintiff, Defendant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Uyuşmazlık dâvalarında taraflar menfaatleri çerçevesinde haklılıklarını savunabilmek ve iddialarını kanıtlayabilmek için ispat vasıtalarına başvururlar. Bu vasıtalarla dâvalar sonuçlandırılarak kişilerin haklarının elde edilmesi amaçlanır. Söz konusu ispat vasıtalarından biri de yeminden kaçınmadır. Kendisine yemin teklif edilen tarafın yemin etmekten kaçınması nükûl kavramı ile ifade edilir. Bu çalışmada kişilerin iddia ettikleri hakkın tespit ve teslimi amacıyla başvurdukları ispat vasıtalarına değinildikten sonra söz konusu vasıtalardan biri olan nükûl kavramı üzerinde durulmuştur. Nükûlün anlamı, uygulanışı ve görüş farklılıkları tüm yönleriyle ele alındıktan sonra Osmanlı hukukunda nükûlün yargı sürecinde uygulanışı o dönemde tutulan mahkeme kayıtlarıyla aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In dispute proceedings, the parties resort to means of proof in order to defend their rights and prove their claims within the framework of their interests. With these means, it is aimed to obtain the rights of the persons by finalising the cases. One of these means of proof is refraining from taking an oath. The refusal to swear by the party to whom an oath is offered is expressed by the concept of nukūl. In this study, after discussing the means of proof used by individuals to detection and deliver the right they claim, the concept of nukūl, one of these means, is emphasized. After discussing the meaning of nukūl, its application and differences of opinion in all its aspects, the application of nukūl in the judicial process in Ottoman law was explained with the court records kept at that time.