Simental ineklerde süt verimi, anti-müllerian hormon ve metabolik profil test parametrelerinin ilk tohumlama gebe kalma oranı ile ilişkisi
The relationship of milk yield, anti-müllerian hormone and metabolic profile test parameters with first insemination conception rate in simmental cows
  1. Tez No: 852431
  2. Yazar: YAVUZ KASALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ENES İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: AMH, Gebelik, Metabolik profil, Simental inek, Süt verimi, AMH, Metabolic profile, Milk yield, Pregnancy, Simmental cow
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yapılan çalışmada simental ineklerde postpartum 60. günde hayvanların süt verimi, Anti Müllerian Hormon (AMH) ve metabolik profil test parametrelerinin ilk tohumlamada gebe kalma oranı ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, Burdur Kuruçay'da bulunan özel bir sığır çiftliğinde herhangi bir sağlık problemi olmayan, minumum 2. laktasyonda, 60 adet simental inek kullanıldı. Belirlenen hayvanlar doğum yaptıktan sonra, çiftlik izleme programı vasıtası ile 60 günlük ortalama süt verimleri kayıt altına alındı. Hesaplanan süt verimleri düşük verimden yüksek verime göre sıralanarak 1. grup (n:30) süt verimleri düşük olan hayvanları, 2. grup (n:30) yüksek olan hayvanları oluşturdu. Çalışmada G6G protokolü uygulanarak pospartum 42. günde senkronizasyon protokolü başlatıldı ve 60. gün suni tohumlama yapıldı. Senkronizasyon uygulaması sonrası tüm hayvanlar proven fertil boğa sperması ile rektovaginal yöntem kullanılarak suni tohumlama gerçekleştirildi. Tohumlama sonrası 60. gündeki gebelik oranı ultrason ile tespit edildi. Suni tohumlamadan hemen sonra, tüm hayvanlardan metobolik profil test ve AMH testi için vena coccygea'dan jelli kan toplama tüplerine kan alındı. Santrifüj edilerek serumlar çıkartıldı, -20 C°'de saklandı. AMH düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Süt verimine göre değerlendirme yapıldığında, düşük süt verimli grupta yüksek süt verimli gruba göre daha düşük laktasyon sayısı tespit edildi (p0,05). İstatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen, gebe hayvanların AMH seviyesi gebe olmayan hayvanların AMH seviyesine göre daha yüksek bulundu. Elde edilen veriler ışığında, simental ırkı ineklerde AMH parametresinin süt verimi ve gebelik ile ilişkili olduğu, metabolik profil testinin bazı parametrelerinin de bu ilişkiye katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between milk yield, Anti Müllerian Hormone (AMH) and metabolic profile test parameters, and conception rate at first insemination in Simmental cow on postpartum day 60. The study used 60 Simmental cows without any health problems and at least in their second lactation from a private cattle farm in Kuruçay, Burdur. After birth, the milk yields of the selected animals were recorded for the first 60 days through a farm monitoring program. The calculated milk yields were ranked from low to high, forming the 1st Group (n:30) with low milk yields and the 2nd Group (n:30) with high milk yields. The G6G protocol was applied, and a synchronization protocol was initiated on the 42nd day postpartum, followed by artificial insemination on the 60th day. After synchronization, all animals were inseminated with proven fertile bull using the rectovaginal method. The pregnancy rate on the 60th day after insemination was determined using ultrasound. Immediately after artificial insemination, blood samples were collected from the vena coccygea for metabolic profile and AMH tests. The serum samples were centrifuged, extracted, and stored at -20°C. AMH levels were evaluated using the ELISA method. When evaluating milk yield, a lower lactation number was found in the low milk yield group compared to the high milk yield group (p0.05). Although it was not statistically significant, AMH levels of pregnant animals were higher than AMH levels of nonpregnant animals. In light of the obtained data, it was observed that the AMH parameter in Simmental cows is related to milk yield and pregnancy, and certain parameters of the metabolic profile test contribute to this relationship.