Siyasal iletişimde algı yönetimi: 2023 genel seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) örneği
Perception management in political comminication: 2023 general elections Republican People's Party (CHP) example
- Tez No: 852432
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Algı, Algılama Yönetimi, Siyasal İletişim, CHP, Genel Seçimler, Perception, Perception Management, Political Communication, CHP, General Elections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Günümüz sosyal yapıları içerisinde, teknolojik gelişim ve değişimlerin hızından siyasal iletişim süreçlerinin özgün yapısı da etkilenmiştir. Bu gelişim ve değişimlerin siyasal iletişimdeki etkenliğinin algı yönetimi olgusu ile yakın tarihin güncel ve önemli konusu olarak ortaya çıkmıştır. Siyasal iletişim için ön koşulun demokratik toplumsal hayat olduğu kabullenilmektedir. Demokratik toplumlarda, başat faktör iktidarı ele alma olgusudur. Bunun için meşruiyet, kamuoyu desteği, sürekli göz önünde bulunma ve gündemi oluşturma bileşenleri, başta siyasal partiler ve liderler olmak üzere tüm siyasal aktörlerin amacı olmuştur. Siyasetin temelinde yer alan çatışma kavramı, artık büyük rekabetleri doğurmuştur. Bu bağlamda siyasal iletişimin önemi artmış ve kendi sürecinde siyaset Profesyonelliği ve spin-doktorluğu gibi kurumsal işlevleri doğurmuştur. Sürecin devamında, algı yönetimi kavramsal ve kuramsal olarak siyasal iletişimin lügatine girmiş ve Literatürdeki yerini almıştır. Sürecin aktörü olarak siyasal partilerin, yapacakları propaganda modeli, politik üretim çıktıları ve söylemleri ile görselliğe olan hâkimiyetleri algı yönetiminin önemli unsurları olarak belirmiştir. Siyasal iletişimde algı yönetimi beraberinde bütüncül bakış ile bütünü oluşturan parçalar arasındaki anlamlandırmayı yani Gestalt psikolojisini de gündeme taşımıştır. Bunlardan yola çıkılarak, bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu, en eski ve sürekliliği olan siyasal aktörü CHP'nin (Cumhuriyet Halk Partisi) 21 yıldır tüm seçimlerde iktidara gelemeyişinin temel nedeninin, siyasal iletişim sürecinde, algı yönetimini kurallarına uygun ve doğru olarak yönetip yönetemediğinin tespiti analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, 2023 genel seçimleri örneği üzerinden çalışma yürütülmüştür. Verilerin anket aracılığıyla toplanmış ve 5 Likert ölçeği kullanılmıştır. t-testi, ANOVA testi analizi ile bulguların tespiti yoluna gidilmiştir. Bulgular sonucunda Hipotezler doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's social structures, the unique structure of political communication processes has also been affected by the speed of technological development and changes. The effectiveness of these developments and changes in political communication has emerged as a current and important issue in recent history with the phenomenon of perception management. It is accepted that the prerequisite for political communication is democratic social life. In democratic societies, the dominant factor is the phenomenon of taking power. For this, the components of legitimacy, public support, constant visibility and setting the agenda have been the aim of all political actors, especially political parties and leaders. The concept of conflict, which is at the basis of politics, has now given rise to great rivalries. In this context, the importance of political communication has increased and in its process it has given birth to institutional functions such as political professionalism and spin-doctoring. As the process continued, perception management entered the vocabulary of political communication conceptually and theoretically and took its place in the literature. As actors of the process, the propaganda model of political parties, their political production outputs and discourses, and their dominance in visuality have emerged as important elements of perception management. Perception management in political communication has brought Gestalt psychology, that is, the holistic view and meaning between the parts that make up the whole, to the agenda. Based on these, in this study, it is determined whether CHP (Republican People's Party), the founding, oldest and most sustainable political actor of the Republic of Turkey, has not been able to come to power in all elections for 21 years, whether it has managed perception management correctly and in accordance with the rules in the political communication process. has been analyzed. In this regard, the study was conducted on the example of the 2023 general elections. Data was collected through a survey and a 5 Likert scale was used. The Findings were determined by t-test and ANOVA test analysis. As a result of the findings The hypotheses were confirmed