Ortaokul öğretmenlerinin bakış açısından eğitim örgütlerinde değişim yorgunluğu
Change fatigue in educational organizations from the perspective of secondary school teachers
- Tez No: 852447
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE AYŞE BALCI KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişim, değişim yorgunluğu, eğitim örgütlerinde değişim yorgunluğu, öğretmenlerin değişim yorgunluğu yaşantıları, Change, change fatigue, change fatigue in educational organizations, teachers' experiences of change fatigue
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırmada Mersin ilinin dört merkez ilçesinde (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir) bulunan kamu ortaokullarında çalışan öğretmenlerin bakış açısından eğitim örgütlerinde yaşanan değişim yorgunluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğretmenlerin eğitim örgütlerinde yaşanan değişim ve değişim yorgunluğu kavramlarına ilişkin görüşleri ve değişim yorgunluğuna ilişkin yaşantıları nitel araştırma yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırmada, öğretmenlerin değişim yorgunluğu yaşantıları ve konuya ilişkin görüşleri temel alındığından ve görüşmede konuya sadık kalınarak hem önceden hazırlanmış soruların sorulabildiği hem de sorulan sorular hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ek soruların sorulabildiği yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Mersin ilinin dört merkez ilçesinde (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir) bulunan kamu ortaokullarında çalışan araştırmanın amacına uygun olarak belirlenen 32 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenme aşamasında katılımcıların cinsiyeti, yaşı, öğrenim durumu, branşı, mezun oldukları fakülte, toplam çalışma süreleri ve mevcut bulundukları okulda çalışma süresi özellikleri açısından çeşitlilik sağlanmasına özen gösterilmiş ve bu doğrultuda amaçlı örneklem türlerinden maksimum çeşitlilik tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmada Türk Eğitim sisteminde yapılan politika ve uygulama düzeyindeki değişikliklerin genellikle olumsuz yansımaları olduğu; çok sıklıkla ve amaçsız değişiklik yapıldığı; değişikliklere ilişkin paydaşların karara katılmadığı ve bu nedenle değişikliklere adapte olma problemlerinin yaşandığı; katılımcıların yapılan değişikliklere ilişkin kendilerini yorgun, çaresiz, gergin, tedirgin, stresli, başarısız, yetersiz, kaygılı ve değersiz hissettikleri; denek, deneme tahtası, deney faresi, makine metaforları kullandıkları; değişimin benimsenmemesi nedeniyle yabancılaşma duygusunun arttığı ve iyimserlik ve umut duygularının azaldığı; öğretmenlerin motivasyon eksikliği yaşadığı; işe ilgisinin azaldığı; değişikliklere adapte olmada zorluk yaşadığı, değişikliklere yönelik pasif direniş sergilediği, Milli Eğitim Bakanlığı'na artık güvenmediği ve öğretmenlik mesleğine ilişkin görev tanımının ne olduğuna yönelik arayışa girdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the change fatigue experienced in educational organizations from the point of view of teachers working in public secondary schools in four central districts of Mersin (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir). ). In this context, teachers' views on the concepts of change and change fatigue and their experiences with change fatigue have been examined by qualitative research method. In this research, a semi-structured interview technique was used, based on teachers' experiences of change fatigue and their views on the subject, and in which both pre-prepared questions can be asked while adhering to the topic of the interview, and additional questions can be asked to get more detailed information about the questions asked. The study group of the research consists of 32 teachers, determined in accordance with the purpose of the research, working in public secondary schools in the four central districts of Mersin (Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir) in the 2021-2022 academic year. During the determination of the study group, diversity was created in terms of the participants' gender, age, educational background, branch, faculty they graduated from, total working time and working time at the school they were currently in, and in this direction, the maximum diversity technique, one of the purposeful sampling types, was used. In this research, it was concluded that changes at the policy and practice level in the Turkish Education system generally have negative reflections; changes are made too frequently and without purpose; stakeholders do not participate in the decisions regarding the changes and therefore there are problems in adapting to the changes; the participants felt tired, helpless, tense, uneasy, stressed, unsuccessful, inadequate, anxious and worthless regarding the the changes; they used metaphors such as subject, testing board, experimental mouse and machine. In addition, It was concluded that due to not embracing change, the feeling of alienation increases and feelings of optimism and hope decrease; teachers have a lack of motivation; decreased interest in work; the students had difficulty in adapting to the changes, exhibited passive resistance towards the changes, no longer trusted the Ministry of National Education, and teachers started to search for what the job description of the teaching profession was.