Burdur ili sığırcılığı işletmelerinde sürü yönetiminin verimliliğe etkisi
The Influence of herd management on productivity in Burdur milk cattle farms
- Tez No: 85248
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM MUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sürü yönetimi, verimlilik, servis periyodu, buzağılama aralığı, kuruda kalma süresi, laktasyon süresi, süt verimi, Herd management, productivity, service period, calving interval, dry period, lactation length
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz BURDUR SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ Şule DOĞAN Yüksek Lisans Tezi Zootekni Anabilim Dalı Haziran 1998 74. Sayfa Bu araştırmada, sürü yönetiminde ortaya çıkabilecek aksaklıkların verimliliğe olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Süt sığırcılığı işletmelerinde sürü yönetiminde oluşacak aksaklıklar, işletme gelirlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle de sürü yönetimiyle ilgili bilgileri içeren kayıtlar düzenli ve doğru olarak tutulmalıdır. Araştırma, Burdur ilinde Siyah Alaca ırkı süt sığın yetiştiriciliği yapan iki grup işletmede yürütülmüştür. Sürü yönetimi ile ilgili kayıt tutan ve tutmayan işletmelerin verimliliklerini karşılaştırabilmek amacıyla işletmeler iki gruba ayrılmıştır. Türk Anafi Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsammda bulunan 31 adet işletme I. grup, bunların dışında kalan ve“Tabakalı Örnekleme Metodu”ile belirlenen 80 adet işletme ise II. grup olarak belirlenmiştir. İşletmelere ait hayvan varlığı, sağlık koruma, yem bitkileri üretimi, besleme ve sürü yönetimi gibi bilgileri edinebilmek için anket formu düzenlenmiş, süt verimlerinin hesaplanması için gerekli olan veriler ise ayda bir yapılan kontrol sağımlarından elde edilmiştir. Süt veriminin hesaplanmasında“Hollanda Yöntemi”kullanılmıştır. Süt verimine etki ettiği düşünülen işletme büyüklüğü, buzağılama ayı, laktasyon sırası ve yaş üzerinde durulmuş ve“En Küçük Kareler”yöntemine göre etki miktarları hesaplanmıştır. Laktasyon sırası 1., 2., 3., 4., 5< laktasyon, yaş 2, 3, 4, 5, 6< yaş olarak beş gruba, buzağılama ayı ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül, ekim-aralık olarak dört gruba,işletme büyüklüğü ise I. grupta 4-10, 11-15, 16+, II. grupta 1-2, 3-5, 6+ baş, olarak üçer gruba ayrılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 305 günlük süt verimine, I. grupta işletme büyüklüğü, laktasyon sırası ve yaşın etkili olduğu, II. grupta ise işletme büyüklüğü, laktasyon sırası, yaş ve buzağılama ayının etkili olmadığı saptanmıştır. Süt verimi özelliklerinden laktasyon süresi ve düzeltilmiş 305 günlük süt verimi I. grup için 310.04±4.12 gün ve 5715.71i 110.14 kg, II. grup için de aynı sırayla 284.40±5.32 gün ve 3643. 10±140.34 kg olarak hesaplanmıştır. Döl verimi ile ilgili özelliklerden ilkine damızlıkta kullanma yaşı, servis periyodu, kuruda kalma süresi ve buzağılama aralığı sırasıyla I. ve II. grupta 543.15±3.17 ve 526.30±8.30, 159.50+7.86 ve 116.60i4.15, 77.11+4.27 ve 72.56i2.67 gün, 14.22i0.253 ve 12.83i0.137 ay olarak saptanmıştır. Yetiştiricilerin, kaba yem üretimleri sınırlı olduğu için yoğun yeme dayalı bir yemleme uyguladıkları, yapay tohumlama zamanında yapılamadığı için servis periyodunun uzadığı, teknik bilgi aktarımından yeteri kadar yararlanamadıkları ve kooperatiflerin örgütlenmede gerektiği kadar etkin olamadıkları ve bunların sonucu olarak da verimliliğin genelde olumsuz yönde etkilendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF HERD MANAGEMENT ON PRODUCTIVITY IN BURDUR MILK CATTLE FARMS Şule DO?AN M Sc. Thesis Department of Animal Science June 1998 74 pages In this study,it is aimed to determine the influence of the possible problems in herd management on productivity. Poor herd management may come will affect the income of the dairy farms. For this reason information related to the herd management has to be recorded regularly and accurately. The study was conducted in two groups of dairy farms raising the type of Holstein Friesian in Burdur.Province these farms were divided into two groups in order to compare the productivity of those which keep a record and not. 3 1 dairy farms included in the“Turkish Dairy Cattle Breeding Improvement Project (ANAFİ)”are determined as group I and the 80 dairy farms are determined as group II by using of“Strafied Sampling Method”. In the study, a questionnaire was designed for the information related to the number of animal, health protection, the production of fodder plants, nutrition and herd management. The necessary data for the calculation of milk production was attained by the milking records per month.“Netherland Method”was used in order to calculation of lactation yields. The size of the farms, calving month, the turn of lactation and the age which were thought to be effective on milk production were studied and the effects were calculated by the“Least Square Analysis”. The turn of lactation and the age of cows were divided into 5 groups 1,2,3,4,5< and 2,3,4,5,6< respectively, the calving month was divided into 4 groups; Januar-March, 111April- June, July-September, October-December the size of farm was divided into 3 sub groups in group I, 4-10, 1 1-15, 16+, in group II 1-2, 3-5, 6+. As a result of the studeis, in group I the size of the farms, turn of lactation and the age, were effective but in group II the size of the farms turn of lactation, the age and the month of calving weren' t effective on 305 days milk production. Lactation lenght and milk yield for 305 days in group I and II were calculated, 310.04±4.12, 284.40±5.32 days and 5716.22±1 14.38, 5062.46il21.20 kg respectively. The age of using in breeding, the service period, the time of dry period and the calving interval related with reproduction trâts in group I and II were calculated as follows: 543.15±3.17, 526.30±8.30, 159.50±7.86, 116.60i4.15, 77.lli4.27, 72.56i2.67 days and 14.22i0.253, 12.83i0.137 months. The research showed that the farmers used a feeding based on concentra diet fodders because of the limited forase production; they missed oestrus because it wasn' t done during the time of the artificial insemination.The lenght of the service period increased because the artificial insemination was not performed on timely.