Kişiselleştirilmiş egzersiz anketi'nin postmenopozal osteoporozlu kadınlarda Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Postmenopausal Personalized Exercise QuestionnaireValidity and Validity of Turkish in Women with OsteoporosisReliability Study
- Tez No: 852545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Türkçe Uyarlama, Geçerlilik, Güvenilirlik, Osteoporoz, Exercise, Turkish Adaptation, Validity, Reliability, Osteoporosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, Rodrigues ve ark. tarafından geliştirilen Personalized Exercise Questionnaire'nin Türkçe formu olan Kişiselleştirilmiş Egzersiz Anketi'nin geçerlilik ve güvenilirliğinin belirlenmesi amacı ile yapıldı. Çalışmaya, postmenopozal osteoporozlu, 45-75 yaş arası gönüllü 190 kadın dâhil edildi. Katılımcılara, Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Sosyodemografik Form, Kişiselleştirilmiş Egzersiz Anketi ve Osteoporoz Farkındalık Ölçeği uygulandı. Orijinal çalışmaya bağlı kalınarak“Destek Ağım”,“Egzersize Erişimim”,“Egzersiz Hedeflerim”ve“ Geri Bildirimim ve Takibim”boyutları analize dâhil edilirken“Egzersiz Tercihlerim”ve“Egzersiz Engellerim”boyutları analize dâhil edilmedi. Analize uygunluğun değerlendirilmesi için Kaiser-Meyer-Olkin İndeksi (0,693, 0,767, 0,802, 0,736) ve Barlett Küresellik Testi (p0,05) ve“Geri Bildirimim ve Takibim”(0,156, p>0,05) boyutlarının ölçüte dayalı geçerliliklerinin olmadığı görüldü. Cronbach alpha (0,855, 0,856, 0,871, 0,925) ve Kuder Richardson 20 güvenilirlik katsayıları (0,841, 0,838, 0,826, 0,849) incelendiğinde iç tutarlılık güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğu görüldü. 1 hafta arayla uygulanan anketler sonucu elde edilen veriler ilk uygulamada elde edilen verilerle kıyaslandığında tutarlıydı (0,888, 0,892, 0,936, 0,966). Böylelikle test-tekrar test güvenilirliği sağlandı. Türkçe diline çevirisi sonucu Kişiselleştirilmiş Egzersiz Anketi, Türk dilinde geçerli ve güvenilir bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of determining the validity and reliability of the Turkish version of the Personalized Exercise Questionnaire, which was developed by Rodrigues et al. A total of 190 female volunteers aged between 45 and 75 with postmenopausal osteoporosis were included in the study. The participants were administered the Informed Consent Form, Sociodemographic Form, Personalized Exercise Questionnaire and Osteoporosis Awareness Scale. Staying consistent with the original study, the dimensions“Support Network,”“Exercise Access,”“Exercise Goals,”and“Feedback and Monitoring”were included in the analysis, while the dimensions“Exercise Preferences”and“Exercise Barriers”were excluded. To assess the suitability for analysis, the Kaiser-Meyer-Olkin index (0,693, 0,767, 0,802, 0,736) and the Bartlett Sphericity Test (p0,05) and“Feedback and Monitoring”(0,156, p>0,05) lacked criterion-related validity. Upon examination of Cronbach's alpha (0,855, 0,856, 0,871, 0,925) and Kuder Richardson 20 reliability coefficients (0,841, 0,838, 0,826, 0,849), it was evident that internal consistency reliability was at a high level. The data obtained from the survey administered at a one-week interval were consistent with the data from the initial application (0,888, 0,892, 0,936, 0,966), thereby establishing testretest reliability. As a result of its translation into Turkish, the Personalized Exercise Questionnaire was found to be valid and reliable in the Turkish language.