Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sebebi ile DMSA (renal kortikal sintigrafi) çekilen hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients who had DMSA (renal cortical scintigraphy) due to urinary tract infection in children
- Tez No: 852578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET KIŞLAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: DMSA, Çocuk, Üriner enfeksiyon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle DMSA(Renal Kortikal Sintigrafi) çekilen hastaların, klinik, laboratuar ve görüntüleme yöntemlerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniği'ne 01.06.2017 ile 01.06.2023 tarihleri arasında başvuran 1 ay-18 yaş arasında olan hastalar çalışmaya alındı. İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle DMSA çekilen hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastalara ait demografik veriler, klinik bulgular ve özellikler, labortavuar tetkikleri, görüntüleme tetkikleri ve bunlara ilişkin veriler kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda ele alınan 1 ay-18 yaş arasında idrar yolu enfeksiyonu geçiren 181 hastanın %57,5'i kız (n=104), %42,5'i erkek (n=77) olarak saptandı. Hastaların en sık başvuru şikayeti %47 ile (n=85) ateş olurken, idrar kültüründe en sık üreyen etken%56,9 (n=103) ile E. Coli olarak saptandı. USG'de hidronefroz saptanma oranı %49,2 (n=89) olarak belirlendi. DMSA bulgularına göre %46,4'ünde (n=84) renal skar tespit edildi. Renal skarı olan olgularda E. Coli daha az, Klebsiella spp, enterokok, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa ve Morganella morganii daha sık saptandı. Cerrahi sünnet olanlarda skar gelişen hasta oranı daha düşük bulundu. Renal skar varlığında ateşin daha sık görüldüğü belirlendi. Laboratuvar değerlerinden CRP renal skarı olanlarda daha yüksek, NLO, renal skar varlığında daha düşük bulundu. Renal skar grade'i ile VUR grade'i arasında orta düzey pozitif yönlü anlamlı korelasyon bulundu. Hidronefroz ve VUR'un renal skar için bağımsız risk faktörleri olduğu, VUR varlığının skar gelişme riskini 5 kat, hidronefroz gelişme riskini 22,3 kat artırdığı belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda, renal skar ve VUR arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu, VUR'un da hidronefroz gelişme ihtimalini artırdığı saptandı. VUR varlığının hidronefroz gelişme riskini 22,3 kat, renal skar gelişme riskini 5 kat artırdığı saptandı. VUR veya renal skar tanısı olanlarda idrar kültüründe Klebsiella daha fazla, E. Coli daha az bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our purpose was evaluate the clinical, laboratory and imaging methods of patients who received DMSA due to urinary tract infection in our clinic. Materıals and Methods:Patients aged between 1 month and 18 years who applied to the Pediatric Nephrology Polyclinic of Health Sciences University Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between 01.06.2017 and 01.06.2023 were included in the study. The records of patients who received DMSA due to urinary tract infection were examined retrospectively. Demographic data, clinical findings and characteristics, laboratory examinations, imaging examinations and related data of the patients were recorded. Results: Of the 181 patients considered in our study, aged between 1 month and 18 years, who had a urinary tract infection, 57.5% were female (n = 104) and 42.5% were male (n = 77). While the most common presenting complaint of the patients was fever with 47% (n=85), the most frequently detected factor in urine culture was E. Coli with 56.9% (n=103). The detection rate of hydronephrosis on USG was determined as 49.2% (n = 89).According to DMSA findings, renal scar was detected in 46.4% (n = 84). In cases with renal scar, E. Coli was detected less frequently, Klebsiella spp, enterococcus, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa and Morganella morganii were detected more frequently. The rate of patients developing scars was found to be lower in those who underwent surgical circumcision. It was determined that fever was more common in the presence of renal scar. Among the laboratory values, CRP was found to be higher in those with renal scar, and NLR was found to be lower in the presence of renal scar. A moderate positive significant correlation was found between renal scar grade and VUR grade. It was determined that hydronephrosis and renal scar were independent risk factors for VUR, and the presence of VUR increased the risk of scar development by 5 times and the risk of hydronephrosis development by 22,3 times. Conclusion: In our study, it was found that there was a positive relationship between renal scarring and VUR, and VUR increased the likelihood of developing hydronephrosis. It was determined that the presence of VUR increased the risk of developing hydronephrosis by 22.3 times and the risk of renal scar development by 5 times. In patients diagnosed with VUR or renal scarring, Klebsiella was found more and E. Coli was less in urine culture. KeyWords:DMSA,Ürineryinfection,Child