İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten enterobacteriaceae sıklığı ve dışkı taşıyıcılığının rolü
The frequency of enterobacteriaceae producing beta-lactamas with expanded spectrum and the role of fecal colonization in children with urinary tract infection
  1. Tez No: 653555
  2. Yazar: MERVE GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, idrar yolu enfeksiyonu, GSBL, fekal kolonizasyon, child, Urinary tract infection, ESBL, fecal colonization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çocuklarda ateşle başvuruların en sık sebebi ÜSYE'den sonra idrar yolu enfeksiyonudur. İyi tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu böbrek hasarına yol açabilir. GSBL pozitif etken varlığının tedaviye yanıtta ve mortalitede önemli etkisi bulunmaktadır. Etiyolojide fekal kolonizasyonun da rol oynaması, buna karşılık çocuklarda GSBL pozitif enterik bakteri taşıyıcılığının ve klinik sonuçlarının tam olarak bilinmemesi bizi bu çalışmayı yapmaya yönlendirmiştir. Bu tezin amacı idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda GSBL pozitif Enterobacteriaceae sıklığını tespit etmek ve dışkı taşıyıcılığının enfeksiyon etkeni üzerine rolünü belirlemektir. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları'na 2019-2020 tarihleri arasında başvuran hastalardan 132 çocuk hasta gönüllü olur formu doldurularak çalışmaya alındı. Prospektif yapılan bu çalışmada hastanın yaşı, cinsiyeti, başvuru şikayeti, tanısı, idrar ve kan tetkik sonuçları, profilaksi kullanımı, USG ve DMSA varlığı, son üç ayda hastane yatış ve antibiyotik kullanım öyküsü varlığı, yoğurt ve probiyotik kullanımı standart veri formuna kaydedildi. Bütün hastalardan idrar ve gayta kültürü alındı. Üreme sonuçları kaydedildi. İdrar yolu enfeksiyonu belirlenenler grup 1, idrar yolu enfeksiyonu olmayanlar Grup 2 olarak alındı. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren 52 hasta (K/E, 35/17) grup 1, geçirmeyen 80 hasta (K/E, 42/38) grup 2 olarak belirlendi. Grup 1 de kendi içerisinde idrar kültüründe GSBL pozitif üremesi olan (grup1a) ve GSBL negatif üremesi olan (grup1b) olarak tekrar alt gruba ayrıldı. Grup 1'de gaita kültüründe üreme yüzdesi %34,6 olarak, grup 2'de gaita kültüründe üreme ise %25 olarak saptandı (p=0.233). Grup 1'de gaitada GSBL pozitif üreme ise %83,4 oranında, grup 2 de ise %100 oranında gözlendi (p=0.122). Ayrıca İdrar kültüründe GSBL pozitif üreme olanlarla (grup1b) gaita kültüründeki GSBL varlığı arasındaki ilişki değerlendirildi. Ve idrarda GSBL olup aynı zamanda gaitada GSBL pozitif olan 5 (%71,4) kişi saptandı ( p=0.022). Sonuç olarak çalışmamızda da idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarla gaitada GSBL pozitifliği (fekal kolonizasyon) arasında ilişkiye bakılmıştır. Gaitada GSBL pozitif ve negatif olanlarla idrar kültüründe üreme olup olmaması arasındaki ilişki değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamakla beraber idrar kültüründe üreme olan hastalarda gaitadaki GSBL pozitifliği, GSBL negatifliğine kıyasla daha fazla orana sahip olarak bulunmuştur (%83). Ayrıca İdrar kültüründe GSBL pozitif üreme ile gaita kültüründe GSBL pozitif üreme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuş olup idrarda GSBL pozitif üreme olup aynı zamanda gaitada GSBL pozitif üreme olma oranı %71,4 oranında saptanmıştır (p= 0.022).
Özet (Çeviri)
The most common cause of fever in children is urinary tract infection after upper respiratory tract infection. The presence of kidney damage that may develop secondary to recurrent urinary tract infections reveals the importance of treating urinary tract infections. In addition, there are studies on the relationship between ESBL and mortality, and the presence of ESBL has a significant effect on response to treatment and mortality. Fecal colonization is also a factor in the etiology of urinary tract infection and the clinical consequences of ESBL positive enteric bacterial carriage in children are not fully known. That's why we decided to do this work. The aim of this thesis is to determine the prevalence of ESBL positive Enterobacteriaceae in stool in children with urinary tract infection and to show the role of fecal colonization. Among the patients who applied to Selcuk University Faculty of Medicine, Child Health and Diseases between 2019-2020 132 pediatric patients were included in the study by filling out the voluntary consent form. In this prospective study, the patient's age, gender, application complaint, diagnosis, urine and blood test results, use of prophylaxis, presence of USG and DMSA, presence of hospitalization in the last three months and a history of antibiotic use, yogurt and probiotic use were recorded in the standard data form. Urine and stool cultures were obtained from all patients. The breeding results were recorded. Those with urinary tract infection were determined as group 1, those without urinary tract infection as Group 2. 52 patients (35 girls) with urinary tract infection were determined as group 1, and 80 patients (42 girls) who did not have it as group 2. Group 1 was subdivided again as having ESBL positive growth in urine culture (group 1a) and those with ESBL negative growth (group1b). The growth rate in stool culture was 34.6% in group 1, and 25% in stool culture in group 2 (p = 0.233). ESBL positive growth in stool in group 1 was 83.4%, and in group 2 it was observed as 100% (p = 0.122). In addition, the relationship between ESBL positive growth in urine culture (group1b) and the presence of ESBL in stool culture was evaluated. And 5 (71.4%) people who had ESBL in urine and also positive in stool were detected (p = 0.022). In conclusion, in our study, the relationship between patients with urinary tract infection and ESBL positivity in stool (fecal colonization) was investigated. When the relationship between fecal ESBL positive and negative ones and whether there was growth in urine culture was evaluated, a statistically significant relationship could not be found, but ESBL positivity in stool was found to be higher in patients with urine culture growth compared to ESBL negativity (83%). In addition, a statistically significant relationship was found between ESBL positive growth in urine culture and ESBL positive growth in stool culture, and the rate of ESBL positive growth in urine was found to be 71,4 % (p = 0.022).