Statik rehberli yöntem ile dental implant yerleştirilen olgularda, cerrahi yöntemin başarı ve etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of the success and effectiveness of the surgical method in cases where dental implants were placed with the static guided method
  1. Tez No: 852590
  2. Yazar: AŞKIN DİLARA KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: statik rehberli cerrahi, implant, doğruluk, static guided surgery, implant, accuracy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İmplant cerrahisinde dijitalleşme, implant pozisyonunun en uygun şekilde planlanmasını ve bu planlamanın cerrahi alana aktarılabilmesini sağlar. Bu süreç bilgisayar destekli implant cerrahisi olarak tanımlanır. Dinamik ve statik olmak üzere iki tür bilgisayar destekli rehberli sistem bulunmaktadır. Statik rehberli sistemlerde kılavuzlar diş, kemik veya mukoza destekli olabilmektedir. Bu sistemler, implantların en doğru konum ve açı ile yerleştirilmesini, implant/protez kompleksinin başarısını artırmayı ve böylelikle sürdürülebilir estetik ve fonksiyonel bir nihai tedaviyi hedeflemektedir. Fakat bu sistemlerin doğrulu ile ilgili literatürde hala soru işaretleri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, statik rehberler ile yerleştirilen implantların doğruluğunu ve etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Statik rehberli sistem ile yerleştirilen 46 implantın preoperatif ve postoperatif CBCT görüntüleri çakıştırılarak, planlanan ve nihai implantlar arasında meydana gelen sapmalar hesaplanmıştır. Bulgular: Yerleştirilen implantların ortalama koronal sapmaları 1,72 mm (0,35-3,11), ortalama apikal sapmaları 1,91 mm (0,76-3,86), ortalama açısal sapmaları 4,56° (1,02- 16,89), ortalama derinlik sapmaları ise 1 mm (0,03-2,36) olarak bulunmuştur. Sonuç: 3 boyutlu bilgisayar destekli implant cerrahisinin doğruluğu, klinik durumların çoğunda kabul edilebilir aralıktadır. Fakat bu kılavuzları kullanılırken hala önemli hatalar meydana gelebilmektedir. Klinik çalışmalarda bildirilen sapmaları ve literatür sonuçlarını dikkate alarak az 2,5 mm'lik bir güvenlik sınırı bırakılması gerektiği sonucuna varılabilir. Rehberli implant cerrahisi sürecinin tam olarak anlaşılması ve dikkatli bir cerrahi teknik ile bu riskleri azaltmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: Digitalization in implant surgery provides optimal planning of the implant position and the transfer of this planning to the surgical field. This process is defined as computer-assisted implant surgery. There are two types of computer-aided guided systems: dynamic and static. In static guided systems, guides can be supported by teeth, bone or mucosa. These systems aim to place implants in the most accurate position and angle, increasing the success of the implant/prosthesis complex and thus providing a sustainable aesthetic and functional final treatment. However, there are still question marks in the literature regarding the accuracy of these systems. The aim of this study is to evaluate the accuracy and effectiveness of implants placed with static guides. Method: Preoperative and postoperative CBCT images of 46 implants placed with the static guided system were superimposed and the deviations between the planned and final implants were calculated. Results: The mean coronal deviation of the implants was 1.72 mm (0.35-3.11), mean apical deviation was 1.91 mm (0.76-3.86), mean angular deviation was 4.56° (1.02-16.89), and mean depth deviation was 1 mm (0.03-2.36). Conclusion: The accuracy of 3D computer-assisted implant surgery is in the acceptable range in most clinical situations. However, significant errors can still occur when using these guidelines. Taking into account the deviations reported in clinical studies and the results of the literature, it can be concluded that a safety margin of at least 2,5 mm should be left. With a thorough understanding of the guided implant surgery process and careful surgical technique, it is possible to reduce these risks.