Sağlık çalışanlarının kaygı ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
Anxiety and psychological results of health workers examination of durability levels
  1. Tez No: 852665
  2. Yazar: BAHADIR SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Kaygı, Psikolojik Sağlamlık, Health, Anxiety, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sağlık çalışanları, zorlayıcı olaylar ve olumsuz çalışma koşulları ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Bu şartlar altında çalışan kişilerinde kaygılarının artması ve psikolojik olarak yıpranmaları da kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir. Zor şartlar altında çalışan sağlık personelinin kaygı düzeylerinin azaltılması ve psikolojik açıdan desteklenmesi hem kendi sağlıklarının korunması hem de verdikleri hizmetin kalitesi açısından son derece önemlidir. Bu araştırma, İstanbul'da bir acil durum hastanesinde çalışan doktor ve hemşirelerin kaygı düzeyleri ile psikolojik sağlamlık düzeylerinin belirlenmesi, ilişkili olabilecek değişkenlerin incelenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup, örneklemi bir acil durum hastanesinde çalışan 414 doktor ve hemşire oluşturdu. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırma verilerinin analizi parametrik testler kullanılarak gerçekleştirildi. İkili karşılaştırmalarda independent t test, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü anova test, çoklu karşılaştırmalarda farkın hangi değişkenler arasında olduğunu belirlemek için LSD test, değişkenler arasındaki ilişki durumunu tespit etmek için pearson korelasyon test uygulandı. Psikolojik sağlamlık ile durumluk kaygı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, psikolojik sağlamlık ile sürekli kaygı arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu, durumluk kaygı ile sürekli kaygı arasında pozitif yönde, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Health workers often face compelling events and negative working conditions. Under these circumstances, the increase in their concerns and psychologically wear into people working becoming an inevitable situation. Reducing the anxiety levels of the health personnel working under difficult conditions and supporting psychologically is extremely important in terms of protecting their health and the quality of the service they provide. This study was conducted to determine the anxiety levels and psychological robustness levels of doctors and nurses working in an Emergency Hospital in Istanbul and to examine the variables that may be related. The research was of descriptive and cross -sectional type and formed 414 doctors and nurses working in an Emergency Hospital. Research data were collected using personal information form, status-driving anxiety inventory and psychological robustness scale. The analysis of the research data was performed using parametric tests. In binary comparisons, Independent T test, one -way Anova test in multiple comparisons, and LSD test to determine which variables are between the variables in multiple comparisons, and Pearson correlation test was applied to determine the relationship between variables. It was concluded that there was no significant relationship between psychological robustness and state anxiety, there was a negative significant relationship between psychological strength and continuous anxiety, and there was a positive significant relationship between state anxiety and continuous anxiety.