At diş simülatörü
Horse dental simulator
- Tez No: 852666
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DÜZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, diş, klinik uygulama, simülatör, Anatomy, clinical practice, dental, simulator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Klinik beceri kazanımını sağlamak amacıyla veteriner hekimliği öğrencilerinin eğitiminde, kadavra, maket, video ve canlı hayvan kullanılmasının gerekli olduğu bilinmektedir. Geliştirilecek gerçekçi anatomik simülatörler, yeni mezunların klinik beceriler bakımından daha donanımlı olarak sahaya atılmalarını sağlamak ve veteriner hekimliği eğitimini geliştirmek için kullanılabilir. Atlarda ağzın açılmasından başlayan intraoral muayene güçlüklerinin aşılması ve dental deformitelerin teşhis ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasına yönelik beceri geliştirilmesi gerekmektedir. Veteriner fakültesi öğrencileri ve klinisyen hekimler için; sağlık, güvenlik, etik ve duygusal endişelerden uzak bir atmosferde çalışabilme, deneme, uygulama tekrarı ve değerlendirme imkanı sunmak önemlidir. Yapılan bu tez çalışmasında, atlarda ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavi becerilerinin kazandırılmasına yönelik anatomik bir simülatörün geliştirilmesi amaçlandı. Tez çalışması için, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında mevcut dişi ergin bir at baş kadavrası ve ata ait bir ossa cranii kullanıldı. Makro anatomik ve morfometrik incelemeler yapılarak gerçek materyallerin anatomik özellikleri belirlendi. RTV-2 silikon kullanılarak kalıplanan ossa cranii (maxillar yarım ve mandibula), kalıplara poliüretan karışımı dökülerek taklit edildi. Maxillar ve mandibular dişlerin de ossa cranii'de olduğu gibi yapay taklitleri oluşturuldu. Yapay dişlerin kendine ait alveollere yerleştirilmesinin ardından maxillar yarım ve mandibula, articulatio temporomandibularis'den birleştirildi. Silikondan elde edilen discus articularis ve yumuşak dokular (dudak, dil ve damak) yapay cranium üzerinde yerleştirilerek montaj tamamlandı. Daha gerçekçi bir görünüm elde etmek amacıyla hazırlanan diş simulatörüne kürk kumaş giydirildi. Tez çalışmasında üretilen simülatör üzerinde teşhis ve tedavi amaçlı kullanım denemeleri yapıldı. Yapılan bu çalışma ile gerçekçi, anatomik özelliklere sahip ve klinik manipülasyonlara imkan veren bir at diş uygulama simülatörü alanında ilk kez başarıyla şekillendirilmiş oldu. Gelecekte, bütün anatomik yapıların tamamlanması, canlıya benzerliğinin artırılması, klinik senaryoların çeşitlendirilmesi ve eğitimlerde kullanılması planlanmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen simülatörün klinik ve eğitim faaliyetlerinde fayda vereceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
It is known that the use of cadavers, models, videos and live animals is necessary in the education of veterinary medicine students in order to provide clinical skills acquisition. Realistic anatomical simulators to be developed can be used to enable new graduates to enter the field better equipped in terms of clinical skills and to improve veterinary medicine education. It is necessary to overcome the difficulties of intraoral examination starting from the opening of the mouth in horses and to develop skills for the diagnosis and treatment of dental deformities. It is important for veterinary students and clinicians to be able to work in an atmosphere free from health, safety, ethical and emotional concerns, and to provide the opportunity for experimentation, practice repetition and evaluation. In this thesis study, it was aimed to develop an anatomical simulator for gaining oral and dental health examination and treatment skills in horses. For the thesis study, a female adult horse head cadaver and an ossa cranii of the horse available at Erciyes University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Anatomy were used. Macro anatomical and morphometric examinations were performed to determine the anatomical features of the real materials. The ossa cranii (maxillary half and mandible), molded using RTV-2 silicone, were simulated by pouring polyurethane mixture into the molds. Artificial imitations of maxillary and mandibular teeth were also created as in the ossa cranii. After the artificial teeth were placed in their respective alveoli, the maxillary half and mandible were joined at the articulatio temporomandibularis. The assembly was completed by placing the silicone discus articularis and soft tissues (lips, tongue and palate) on the artificial cranium. In order to achieve a more realistic appearance, the dental simulator was covered with fur fabric. Diagnostic and therapeutic use trials were carried out on the simulator produced in the thesis study. With this study, an equine dental simulator with realistic, anatomical features and allowing clinical manipulations has been successfully shaped for the first time in the field. In the future, it is planned to complete all anatomical structures, increase the similarity to the living creature, diversify clinical scenarios and use it in trainings. We believe that the simulator obtained as a result of the study will be useful in clinical and educational activities.