Culex pipiens linaeus 1758 larvalarına karşı at kestanesi (Aesculus hippocastanum) yaprak ekstresinden sentezlenen gümüş nanopartiküllerin larvasit etkinliğinin araştırılması
Investigation of the larvicide efficiency of silver nanoparticles synthesized from the leaf extract of horse chestnut (Aesculus hippocastanum) against the larvae of Culex pipiens
- Tez No: 852664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Culex Pipiens, At Kestanesi, Gümüş Nanopartikül, Larvasit Etkinliği, Culex Pipiens, Horse Chestnut, Silver Nanoparticles, Larvicidal Efficiency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kuzey ev sineği Culex pipiens yaygın bir sivrisinek türü olup Batı Nil Virusu ve lenfatik filariasis gibi birçok infeksiyöz hastalığın ana vektörüdür. Bu tez çalışmasında, mevcut insektisitlere bir alternatif olarak yeşil sentez temelinde at kestanesi (Aesculus hippocastanum) bitkisinin yaprak ekstresinden sentezlenen gümüş nanopartiküllerinin (AgNP) Cx. pipiens 4. dönem larvaları (L4) üzerine larvasit etkinliği araştırılmıştır. Sentezlenen gümüş nanopartiküllerin karakterizasyonu Ultraviyole-Görünür Bölge Spektroskopisi (UV-Vis), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), taramalı elektron mikroskopisi (SEM), Dinamik Işık Saçılım (DLS) ve X-ışını kırınımı (XRD) analizleri ile yapılmıştır. Laboratuvar koşullarında, A. hippocastanum yaprak ekstresinden sentezlenen AgNP'lerin düşük dozlarda (LC50: 24. saatte 4,813 ppm, 48. saatte 2,372 ppm; LC90: 24. saatte 14,422 ppm, 48. saatte ise 4,314 ppm) yüksek larvasit etki gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca A. hippocastanum AgNP'lerinin hedef dışı organizmalara ilgili konsantrasyonlarda toksik veya öldürücü etki göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, at kestanesi yaprak özütünden elde edilen gümüş nanopartiküllerin Cx. pipiens larvalarına karşı biyoteknolojik mücadele noktasında etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The northern house fly Culex pipiens is a common mosquito species and a main vector of many infectious diseases, such as West Nile Virus and lymphatic filariasis. In this thesis study, the larvicidal activity of silver nanoparticles (AgNP) synthesized from the leaf extract of the horse chestnut (Aesculus hippocastanum) plant based on green synthesis as an alternative to current insecticide, was investigated on fourth instar (L4) larvae of Cx. pipiens.The characterization of the synthesized silver nanoparticles was carried out by Ultraviolet-Visible Spectroscopy (UV-Vis), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM), Dynamic Light Scattering (DLS), and X-ray diffraction (XRD) analyses. Under laboratory conditions, it was determined that AgNPs synthesized from A. hippocastanum leaf extract showed high larvicidal activity at low doses (LC50: 4,813 ppm at 24 h, 2,372 ppm at 48 h; LC90: 14,422 ppm at 24 h, 4,314 ppm at 48 h). Additionally, it has been determined that A. hippocastanum AgNPs do not have a toxic or lethal effect on non-target organisms at relevant concentrations. As a result, it has been shown that silver nanoparticles obtained from horse chestnut leaf extract can be used effectively and safely in biotechnological control against Cx. pipiens larvae.